Aproximativ 84 la sută din electricitatea globală provine din petrol, gaze naturale și cărbune. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat un raport descurajant privind cerințele miniere și de infrastructură necesare pentru decarbonizare, în pofida optimismului(și presiunilor) politicilor “verzi”.
Pentru a se îndepărta de combustibilii fosili, exploatarea minieră va necesita 4.200 la sută mai mult litiu, 2.500 la sută mai mult grafit, 1.900 la sută mai mult nichel și cel puțin 700 la sută mai multe metale și minerale din pământurile rare.
De exemplu, o turbină eoliană conține șase tone de cupru, metal furnizat în principal de țări poluatoare – China, Rusia sau Congo.
Aportul minereurilor în fabricarea unei mașini electrice este de șase ori mai mare față de o mașină cu motor clasic. Din 2010, cantitatea medie de minerale necesare pentru noi unități de energie a crescut cu 50%, odată cu creșterea ponderii surselor regenerabile de energie.
Pentru a se dezvolta, sectorul eolian, care are în prezent o cotă de 10% din electricitatea lumii, necesită milioane de tone de minerale și metale.
Numai în SUA, eliminarea tuturor combustibililor fosili va duce la construirea de noi unități energetice cu o suprafața terestră „echivalentă cu Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska și Oklahoma combinate”, notează The National Interest.
Chiar și cu întreruperea subvențiilor, combustibili fosili continuă să reziste, deoarece costurile enorme pentru trecerea la energia curată nu dau deocamdată rezultate, se arată în raportul AIE.
Guvernele și aliații lor de mediu nu au niciun plan sau discuție în legătură cu modul în care sursele regenerabile de energie vor înlocui cele peste șase mii de produse care provin dintr-un baril de petrol.
“În acest secol nu scăpăm de țiței, petrol, gaze naturale și cărbune. În scenariile tehnologice actuale, pur și simplu nu este posibil”, spune analistul Todd Royal. Iar căutarea de alternative va secătui rezerva globală de minerale, declansând noi provocări geopolitice și economice.