AcasăTEHNOLOGIEEmmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia

Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia

Când directorul executiv al Nvidia și Emmanuel Macron s-au aflat pe scenă la conferința VivaTech 2025 de la Paris, a existat un moment revelator: Jensen Huang vorbea, ușor superior, peste președintele Franței.

Când directorul executiv al Nvidia și Emmanuel Macron  s-au aflat pe scenă la conferința VivaTech 2025 de la Paris, a existat un moment revelator: Jensen Huang vorbea, ușor superior, peste președintele Franței.

Siguranța lui Huang este pe deplin justificată. Macron, pus într-o poziție subalternă,  este conștient de previziunile conform cărora inteligența artificială avansată va inaugura o perioadă de creare de bogăție cum nu a mai văzut lumea modernă.

Odată cu crearea de bogăție vine și redistribuirea puterii. Și dacă firma franceză  Mistral trebuie să concureze cu rivali precum Open AI,  atunci va avea nevoie de  Palatul Elysee pentru a securiza transferurile de date. Desigur, Nvidia vinde software-ul.

Mistral va fi unul dintre beneficiarii platformei Blackwell a Nvidia: noua generație de microcipuri pe care se pot efectua calcule de nivel înalt, notează UnHerd. Mistral se va ocupa de sarcinile care îi vor fi externalizate din ce în ce mai mult de către statul francez: birocratice, logistice, chiar militare. Blackwell va fi, de asemenea, terenul de antrenament pentru viitoarele iterații ale modelelor lingvistice mari ale Mistral.

Ironie evidentă: Franța, o țară mândră de propria individualitate,  își cumpăra suveranitatea IA de la un gigant american. Nici Macron, nici Huang nu au recunoscut asta, dar faptele sunt clare: Donald Trump ar putea, cu un singur ordin executiv, să împiedice Nvidia să exporte cipuri chiar și către aliații occidentali.

”Supercipul” Nvidia Blackwell B200 include 208 miliarde de tranzistori. Aceasta este una dintre cele mai exigente inginerii tehnnologice de pe planetă. Inteligența artificială este accesibilă doar prin intermediul unui număr neobișnuit de mic de furnizori.

Ce se va întâmpla cu țările care nu reușesc să asigure un tip semnificativ de suveranitate IA. Probabil că vor externaliza o parte din procesul decizional către companii străine de tehnologie, iar acest proces se va baza pe date care ar putea fi păstrate în servere lor.

Tom Ough, editor UnHerd, îl citează pe Nathan Beniach, investitor și autor al raportului State of Artificial Intelligence:  „Pentru țările care renunță la construirea unei infrastructuri strategice de inteligență artificială, riscul nu este subjugarea imediată, ci pierderea progresivă a controlului, ceea ce eu am numit o formă de colonialism al IA. Aceste națiuni își vor vedea din ce în ce mai mult economiile, sistemele de sănătate, aparatul de securitate și discursul politic ajustate de modele străine pe care nu le controlează și nici nu le înțeleg pe deplin.”

Huang va deveni și mai bogat. Nvidia este pe cale să devină și mai dominantă. Apple și Microsoft vor trebui să inoveze rapid pentru a ține pasul. Macron a avut o lecție de învățat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
134 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger