AcasăTEHNOLOGIEE incredibil ce a găsit NASA în spaţiu. Ar putea fi o...

E incredibil ce a găsit NASA în spaţiu. Ar putea fi o nouă dovadă că există viaţă „dincolo de noi”

Telescopul spațial James Webb a detectat ingrediente chimice care se găsesc în oțet, înțepături de furnică și chiar în margarita (un cocktail cu alcool) în jurul a două stele tinere, potrivit inginerilor de la NASA.

Aceste ingrediente sunt cruciale pentru lumi potențial locuibile.

Au găsit molecule simple de acid formic

Echipa a găsit, de asemenea, molecule simple de acid formic, care provoacă senzația de arsură asociată cu înțepăturile de furnică, precum și dioxid de sulf, metan și formaldehidă.

Oamenii de știință cred că acești compuși sulfuroși, cum ar fi dioxidul de sulf, ar fi putut juca un rol cheie pe Pământul timpuriu, care în cele din urmă a deschis calea pentru formarea vieții.

Noua observație îi intrigă pe astronomi deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potențial locuibile, iar aceste ingrediente ar putea fi încorporate în planetele care se vor forma probabil în cele din urmă în jurul stelelor.

Cum s-au format moleculele organice complexe?

Oamenii de știință cred că moleculele organice complexe sunt create prin sublimarea gheții în spațiu, sau procesul prin care un solid se transformă în gaz fără a deveni mai întâi lichid, iar noua detecție Webb aduce dovezi în sprijinul acestei teorii.

Moleculele organice complexe prinse în gheața rece pot deveni în cele din urmă parte a cometelor sau asteroizilor, care se ciocnesc cu planetele și livrează, în esență, ingredientele care ar putea susține viața.

„Toate aceste molecule pot face parte din comete și asteroizi și, în cele din urmă, din noi sisteme planetare, atunci când materialul înghețat este transportat spre interiorul discului de formare a planetelor, pe măsură ce sistemul protostelar evoluează”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Ewine van Dishoeck, profesor de astrofizică moleculară.

author avatar
Andrei Ștefan