AcasăTEHNOLOGIEDupă hype-ul din acest an, inteligența artificială va primi un duș rece...

După hype-ul din acest an, inteligența artificială va primi un duș rece în 2024

Tehnologia IA își pierde din popularitate

Spațiul de inteligență artificială generativă, aflat în vogă, va fi supus anul viitor la o verificare a realității, a prezis o firmă de analiză, subliniind că tehnologia își pierde din popularitate.

Costurile în creștere și apelurile tot mai mari pentru reglementare sunt semne că IA se confruntă cu o încetinire iminentă.

În prezentarea sa anuală a celor mai importante previziuni pentru viitorul industriei tehnologice în 2024 și în anii următori, CCS Insight a făcut mai multe predicții cu privire la inteligența artificială , o tehnologie emergentă care a condus la nenumărate titluri de presă legate atât de promisiunile, cât și de capcanele sale.

Conform CNBC, principala prognoză a CCS Insight este că IA generativă „primește un duș rece în 2024”, pe măsură ce realitatea costurilor, riscurilor și complexității implicate „înlocuiește entuziasmul” din jurul acestei tehnologii.

„Hype-ul în jurul IA generativă în 2023 a fost atât de imens, încât credem că este exagerat și că există o mulțime de obstacole care trebuie depășite pentru a-l aduce pe piață”, a declarat Ben Wood, analist senior la CCS Insight.

Modelele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Google Bard, Claude de la Anthropic și Synthesia, se bazează pe cantități uriașe de putere de calcul pentru a rula modelele matematice complexe care le permit să afle ce răspunsuri să găsească pentru a răspunde la solicitările utilizatorilor.

Companiile trebuie să achiziționeze cipuri de mare putere pentru a rula aplicații de inteligență artificială. În cazul inteligenței artificiale generative, este vorba adesea de unități avansate de procesare grafică, sau GPU, concepute de gigantul american al semiconductorilor Nvidia.

În prezent, Amazon, Google, Alibaba, Meta și, după cum se pare, OpenAI, își proiectează propriile cipuri specifice.Dar “costul implementării și susținerii IA generative este uriaș”, a precizat Wood. “Pentru mulți dezvoltatori, va deveni pur și simplu prea scump.”

Analiștii de la CCS Insight prevăd, de asemenea, că reglementarea IA în Uniunea Europeană – adesea deschizătoare de drumuri atunci când vine vorba de legislația privind tehnologia – se va confrunta cu obstacole.

Va fi probabil revizuită „de mai multe ori” din cauza vitezei de avansare a IA. Legislația nu va fi finalizată până la sfârșitul anului 2024, lăsând industria să facă primii pași spre “autoreglementare”.

Inteligența artificială generativă a generat în acest an o cantitate impresionantă de zvonuri din partea pasionaților de tehnologie, a investitorilor de capital de risc și a consiliilor de administrație deopotrivă, deoarece oamenii au fost captivați de capacitatea sa de a produce materiale noi într-un mod asemănător cu cel uman, ca răspuns la solicitări bazate pe text.

În Uniunea Europeană, se lucrează în prezent la adoptarea Legii privind IA, un act normativ de referință care ar introduce o abordare bazată pe riscuri – anumite tehnologii, cum ar fi recunoașterea facială în timp real, riscă să fie interzise cu totul.

În cazul instrumentelor de inteligență artificială generativă bazate pe modele lingvistice de mari dimensiuni, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, dezvoltatorii acestor modele trebuie să le supună unor evaluări independente înainte de a le face publice. Indusria IA consideră că aceste planuri sunt prea restrictive.

Un motor de căutare va adăuga în curând avertismente de conținut pentru a alerta utilizatorii că materialul pe care îl vizionează de la un anumit editor web este mai degrabă generat de inteligență artificială decât făcut de oameni.

CCS Insight preconizează că  anul viitor vor începe să fie “arestate” persoanele care comit fraude de identificare bazate pe inteligența artificială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger