AcasăTEHNOLOGIEDronele și Inteligența Artificială reinventează războiul

Dronele și Inteligența Artificială reinventează războiul

Ce se întâmplă în Ucraina va schimba complet modul în care se vor duce războaiele. Pariul NATO este Inteligența Artificială, cu Statele Unite stabilindu-și drept obiectiv să dea ora exactă (și) în acest domeniu; deocamdată, însă, are de recuperat decalajul față de China, după cum chiar Pentagonul admite.

Așadar, viitorul luptelor se va baza pe date și IA și numai ignoranții preferă să nu recunoască asta. De fapt, dacă privim în istorie, vedem că progresul tehnologic s-a tradus mai mereu în pricepere militară și avantaje decisive pe front. În cele mai multe cazuri, statele care au reușit să încorporeze în armatele lor noi tehnologii și au făcut asta cât mai rapid și mai eficient au câștigat un avantaj semnificativ (vezi exemplul SUA, care a „paralizat” planeta după cele două bombardamente atomice întreprinse asupra Japoniei la sfârșitul WW2).

Același lucru este valabil și pentru Inteligența Artificială.

America anunță pe toate canelele că este într-o cu China pentru superioritate globală pe IA, iar cine va exploata la maximum noua „descoperire” va putea dicta foarte bine viitorul lumii.

Într-un discurs rostit cu mai puțin de o lună în urmă, secretarul-adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, a vorbit despre noua gândire strategică a US Army, care presupune sisteme autonome de luptă și inovație tehnologică. America vrea „o armată care se bazează pe date și informații și este întărită cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Acesta este viitorul”. Nu-i nicio noutate aici fiindcă încă de acum 10 ani Pentagonul anunțat că are pregătită fundația pentru încorporarea Inteligenței Artificale în armata sa. Pe atunci, doar se vorbea despre asta, între timp, au apărut temeri că experții Chinei au și reușit să facă asta. E posibil ca Armata de Eliberare a Poporului să aibă integrate tehnologii avansate de luptă bazate pe Inteligență Artificială, lucru de care SUA se tem cel mai tare.

S-a observat în Ucraina eficiența folosirii dronelor pe câmpul de luptă. Aceste sisteme autonome de atac oferă o paletă uriașă de oportunități și pot fi folosite în diferite faze, de la lovituri de tip kamikaze și până la culegerea de informații, supraveghere și recunoaștere. Cu Statele Unite drept centrul tehnologic al lumii, utilizarea pe scară largă a sistemelor autonome de către propria armată va forța, foarte probabil, și alte țări să treacă la utilizarea unor astfel de arme, fie și numai pentru a menține paritatea strategică. Asta, dacă nu au și făcut-o, deja, cum se bănuiește despre China; Rusia oricum a arătat că are drone de luptă, un alt bec roșu aprins la Washington.

Nu în ultimul rând, este de așteptat ca sistemele autonome să devină „temă pentru acasă” în rândul celorlalți aliați din NATO.

Chiar dacă se vorbește despre asta de mai mulți ani, abia prin declanșarea războiului din Ucraina s-a putut trece la faza următoare. Mulți analiști militar insistă că Ucraina a acționat ca un teren de testare pe câmpul de luptă pentru utilizarea dronelor și a sistemelor autonome; și, iată, și-a demonstrat clar puterea! Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) estimează că Ucraina pierde lunar până la 10.000 de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Poate că, privind din fotoliu, războiul din Ucraina pare remarcabil de static, dar e doar o impresie înșelătoare. Strategii văd în ce se întâmplă în Donbass ca pe ceva extraordinar de important – noi strategii de luptă și arme nemaifolosite până în prezent (rachete hipersonice, de exemplu) ies la iveală.

Yaroslav Trofimov, fost ofițer al spionajului militar din Ucraina, a vorbit în Wall Street Journal despre impactul pe care îl au dronele – „Astăzi, în 2023, o coloană de tancuri sau o coloană de trupe în mișcare pot fi descoperite în trei până la cinci minute și lovite în alte trei minute. Supraviețuirea pe câmpul de luptă nu depășește 10 minute. Zilele unui asalt în masă folosind tancuri blindate, cucerind mulți kilometri de pământ în câteva zeci de ore, așa cum a fost în 2003 în Irak, au dispărut…”.

Al Treilea Război Mondial va fi purtat rapid, iar oamenii vor dirija trupele alături de multe sisteme autonome, un melanj de inteligență umană și artificială. Concluzia nu poate fi alta decât următoarea: această nouă clasă de arme este atât de perturbatoare încât transformă complet războiul. Iar cine va integra și mai bine IA în sistemele autonome de luptă, va da ora exactă pe front!

author avatar
Radu Jacotă Redactor
986 afisari

2 COMENTARII

  1. „Așadar, viitorul luptelor se va baza pe date și IA și numai ignoranții preferă să nu recunoască asta. De fapt, dacă privim în istorie, vedem că progresul tehnologic s-a tradus mai mereu în pricepere militară și avantaje decisive pe front.”

    Ce NU stiu ignorantii e ca Rusia a castigat razboiul cu NATO in Ucraina si e pe cale sa devina numarul unu mondial, pozitie din care va fi detronata DOAR de tradarea Chinei, care va instaura cea mai atroce dictatura mondiala, depasita doar de ce a lui Antihrist. Intr-adevar, IA, robotica si nanotehnologiige vor juca un rol important in viitor, dar el nu va fi determinant pentru destinul omenirii. Desi pentru ignoranti pare imposibil, o armata ultramoderna si supradimensionata numeric, cum va fi armata Chinei si a aliatilor sai, de 200 DE MILIOANE, va fi totusi infranta de o armata mult inferioara numeric, de circa 120.000 de ortodocsi balcanici, iar diferenta o va face CREDINTA. Tot CREDINTA va pune capat si tiraniei sataniste a lui Antihrist, in ciudaa sistemului de monitorizare si control cvasitotal de care va dispune. Dar vremea lui Antihrist nu este atat de aproape pe cat cred unii, caci dupa Razboi va veni un declind tehnologic, care va permite o pace paradisiaca de trei decenii.

  2. Bravo cineva care pricepe IA , diavolul și Dumnezeu sunt imperceptibli de către necredincioși, diavolul este lumina/ informația FALSĂ ce-a care a seduso pe EVA , DUMNEZEU este creatorul tuturor celor văzute și nevăzute.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger