AcasăTEHNOLOGIEDincolo de drone: cum vor arăta conflictele în 2040

Dincolo de drone: cum vor arăta conflictele în 2040

Dronele reprezintă vârful aisbergului atunci când vine vorba de modul în care armatele vor lupta în viitor

Pentru mulți observatori ai conflictelor din Ucraina și din Orientul Mijlociu, dronele low-cost reprezintă viitorul terifiant al războiului, unde nimic nu este la adăpost de roiurile de mașini zburătoare care văd totul.

Dar experții din industria de apărare spun că dronele reprezintă vârful aisbergului atunci când vine vorba de modul în care armatele vor lupta în viitor.

Combat Air System este  un proiect de avioane de luptă de nouă generație, cunoscut sub numele de Tempest, dezvoltat de compania britanică BAE Systems și de parteneri din Italia, Suedia și Japonia.

SUA, NATO și China lucrează nu numai la drone mai mari, mai rapide, mai inteligente și mai puternic înarmate decât cele din prezent, ci și la o serie de sisteme militare pentru uscat, mare și aer care vor funcționa în tandem.

„Sistem de sisteme”

Potrivit The National, fiecare element din acest nou război va fi un „sistem de sisteme”, parte a unei rețele asistate de inteligența artificială.

IA va ajuta nu numai comandanții să analizeze informațiile necesare pentru a coordona atacurile și a prioritiza amenințările și țintele, dar îi va ajuta pe piloții care se confruntă cu un flux rapid de date să ia decizii.

Nicio armă – fie că este vorba despre un tip de dronă, un avion de luptă invizibil sau un tanc fără pilot – nu va schimba în totalitate jocul. În schimb, accentul se va pune pe o coordonare instantanee de înaltă tehnologie, de la alertarea rețelei în cazul unor noi amenințări până la semnalarea problemelor logistice pe măsură ce acestea apar.

În Occident, această strategie se numește uneori războiul centrat pe date, în timp ce China are o doctrină similară al cărei titlu a fost tradus ca „război inteligentizat”.

Cloud de luptă

Vor fi necesare noi tehnologii, cum ar fi calculul cuantic, pentru a da sens unui număr atât de mare de date, care vor fi partajate prin canale de comunicare criptate.

Sistemele precum Tempest ar putea fi actualizate prin descărcări de software, ca un iPhone, unde sistemele de operare ar fi compatibile cu multe tipuri de arme, un concept cunoscut sub numele de cloud de luptă.

Războiul centrat pe date, care „fuzionează” puterea de luptă din diferite unități și ramuri ale armatei, este în curs de realizare de câteva decenii, evoluând de la „războiul centrat pe rețea” din anii 1990.

Într-o anumită măsură, poate fi văzut în acțiune în Marea Roșie, unde senzorii americani – de la sateliți la radare de navă și radare aeriene – lucrează în tandem ca o rețea de detectori de amenințări împotriva rachetelor Houthi, atribuind rapid țintele navelor sau aeronavelor care sunt cel mai bine plasate pentru a răspunde.

William Nelson, adjunctul comandantului general al US Army Futures Command, o ramură a armatei americane care se concentrează pe modernizarea forțelor pentru 2030 și mai departe, a declarat că planificatorii trebuie să gândească „dincolo de orizont”.

Privind conflictele pe mare, proiectul Ghost Fleet Overlord din SUA preconizează aproximativ 150 de nave fără pilot până în anii 2040.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger