AcasăTEHNOLOGIEDescoperire extraordinară. Un semnal radio similar bătăilor unei inimi, detectat în spaţiu

Descoperire extraordinară. Un semnal radio similar bătăilor unei inimi, detectat în spaţiu

spatiuDescoperire extraordinară. Un semnal radio similar bătăilor unei inimi, detectat în spaţiu

A fost detectat un nou semnal radio bizar din spaţiu. De această dată, semnalul este similar bătăilor unei inimi. Astronomii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), împreună cu alte câteva instituții, au detectat un semnal radio ciudat, dar mai ales persistent, într-o galaxie situată la miliarde de ani lumină distanță de Pământ.

Semnalul a fost clasificat ca o explozie radio rapidă (FRB), care este practic o explozie puternică de semnale radio care provin dintr-o sursă necunoscută de undeva în univers, potrivit unui comunicat de presă al MIT.

Semnalul este similar bătăilor unei inimi

Bătăile auzite au o durată de trei secunde fiecare, de aproape 1000 de ori mai mult decât alte semnale radio din spaţiu.

„Era ceva neobişnuit. Nu doar că era foarte lung, de aproape trei secunde, dar erau şi câteva vârfuri periodice extrem de precise, care emiteau la fiecare fracţiune de secundă – bum, bum, bum – ca o bătaie de inimă. E prima dată când un semnal se repetă periodic”, a declarat Daniele Michilli, astrofizician la MIT.

Cea mai durabilă explozie radio rapidă

Noul semnal radio a fost denumit FRB 20191221A și în prezent este cel mai durabil FRB cu cel mai clar model de până acum, potrivit foxla.com.

Astronomii de la MIT speculează că sursa FRB este fie de la un pulsar radio, fie de la un magnetar. Atât pulsarii radio, cât și magnetarele sunt tipuri de stele neutronice.

Cercetătorii cred că au descoperit un nou tip de sistem stelar, o colecție de stele legate gravitațional care nu reprezintă o galaxie, dar nici un tip cunoscut de roi stelar.

author avatar
Andreea Vlad