AcasăTEHNOLOGIEDe ce unele țări interzic DeepSeek?

De ce unele țări interzic DeepSeek?

Italia, Taiwan, Australia și Coreea de Sud au restricționat Deep Seek, invocând amenințări la adresa securității naționale sau potențiale scurgeri de informații sensibile

Apariția modelului conversațional R1 al start-up-ului chinez DeepSeek a uimit industria tehnologică prin capacitatea sa de a-și egala rivalii americani la un cost mai mic, schimbând  jocul în domeniul inteligenței artificiale.

Cu toate acestea, mai multe guverne au restricționat Deep Seek, invocând amenințări la adresa securității naționale sau potențiale scurgeri de informații sensibile.

Italia este prima țară care a deschis o anchetă privind DeepSeek, căruia i s-a interzis să prelucreze datele utilizatorilor italieni, relatează AFP. În 2023, organismul de supraveghere italian blocase deja temporar ChatGPT, din motive de confidențialitate.

După Italia, autoritățile taiwaneze au interzis funcționarilor lor publici și infrastructurilor-cheie să utilizeze aplicațiile start-up-ului chinez, invocând riscuri pentru „securitatea națională a informațiilor”. Australia a urmat exemplul câteva zile mai târziu.

În Coreea de Sud, mai multe ministere, inclusiv cel care supraveghează relațiile cu vecina Coreea de Nord, au blocat accesul la DeepSeek pe calculatoarele lor. Aceste măsuri de blocare se aplică și „PC-urilor militare”.Luni, autoritățile sud-coreene au anunțat retragerea DeepSeek din magazinele locale de aplicații.

În Statele Unite, un proiect de lege a fost depus de parlamentari pentru a împiedica utilizarea DeepSeek – descrisă drept o „companie afiliată Partidului Comunist Chinez” de către reprezentantul Darin LaHood – pe dispozitivele guvernamentale din motive de securitate cibernetică.

„Nicio mare companie de tehnologie nu este neutră din punct de vedere politic”

Termenii și condițiile DeepSeek conțin o secțiune privind transmiterea datelor personale către terți, foarte asemănătoare cu cea a ChatGPT. Dar „în China, atunci când guvernul solicită acces la datele utilizatorilor, companiile sunt obligate prin lege să le furnizeze”, subliniază Youm Heung-youl, specialist în securitatea datelor la Universitatea Soonchunhyang din Coreea de Sud.

În conformitate cu politica de confidențialitate a DeepSeek, start-up-ul colectează, de asemenea, informații privind „apăsările de taste”, adică orice interacțiune pe care un utilizator o face pe tastatură.

„Nicio mare companie de tehnologie nu este neutră din punct de vedere politic”, a declarat Vladimir Tikhonov, profesor la Universitatea din Oslo. „Google stochează date privind istoricul de navigare și este naiv să credem că acestea nu sunt partajate cu agențiile guvernamentale atunci când le solicită”.

Potrivit Camerei de Comerț din Coreea de Sud, China este al doilea cel mai mare investitor din lume în cercetare și dezvoltare, imediat după Statele Unite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
410 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger