AcasăTEHNOLOGIEDe ce SUA vor produce cele mai avansate cipuri din lume. Afacerea...

De ce SUA vor produce cele mai avansate cipuri din lume. Afacerea de zeci de miliarde de dolari

Gigantul taiwanez al semiconductorilor TSMC va construi o a treia fabrică în Arizona, ceea ce va duce investiția totală la 65 de miliarde de dolari

Vești bune din punct de vedere economic și, poate, politic pentru președintele american Joe Biden: gigantul taiwanez al semiconductorilor TSMC va construi o a treia fabrică în Arizona, ceea ce va duce investiția totală la 65 de miliarde de dolari.

Lael Brainard, principalul consilier economic al lui Biden, a salutat luni un „nou capitol în istoria industriei americane a semiconductorilor”. Afacerea cu  TSMC se bazează pe un acord preliminar cu Departamentul Comerțului, legat de o lege importantă privind investițiile în tehnologie, Chips and Science Act.

În cadrul acestui acord, compania va primi până la 6,6 miliarde de dolari sub formă de finanțare directă și poate beneficia de alte 5 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi. CSA este emblematică pentru strategia de suveranitate industrială a lui Joe Biden care va candida pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

America vrea să se protejeze de viitoarele penurii de cipuri esențiale folosite în telefoane mobile, mașini electrice și echipamente militare de ultimă generație. Până acum, a fost puternic dependentă de Asia pentru aceste componente și, prin urmare, vulnerabilă în cazul unei crize geopolitice, în special într-o regiune atât de tensionată precum Taiwan, o insulă asupra căreia China revendică suveranitatea.

Cursa nanometrilor

Însuși Biden a recunoscut că Statele Unite „nu produc niciunul dintre cele mai sofisticate cipuri, ceea ce ne expune unui risc semnificativ, atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește securitatea națională”.

„Am fost hotărât să schimb acest lucru”, a adăugat el, asigurând că „producția și locurile de muncă în sectorul semiconductorilor își revin”.

„Pentru prima dată, vom produce în masă cele mai sofisticate semiconductoare din lume în Statele Unite”, a declarat Gina Raimondo, secretarul pentru comerț, în cadrul unei conferințe de presă. TSMC va crea „cel puțin 6.000 de locuri de muncă directe” în aceste fabrici, „peste 20.000 de locuri de muncă” în construcții și „zeci de mii de locuri de muncă indirecte”.

Potrivit AFP, prima uzină TSMC, care va începe producția în prima jumătate a anului 2025, va livra cipuri gravate la 4 nanometri. A doua și a treia se vor axa pe componente și mai avansate, de 3 și 2 nm sau chiar mai puțin. Pentru comparație: grosimea unei foi de hârtie este de aproximativ 100.000 nm.

O investiție win-win

“Aceste investiții în Arizona ne permit să ne sprijinim mai bine clienții americani, inclusiv mai mulți campioni din sectorul tehnologic,  precum Apple”, a comentat Mark Liu, președintele TSMC. Compania controlează mai mult de jumătate din producția mondială de cipuri. Pe lângă Statele Unite, intenționează să producă și în Japonia și Germania.

Chips and Science Act, care datează din vara anului 2022, prevede 52,7 miliarde de dolari pentru a stimula producția de semiconductori pe pământ american, în ideea că banii publici vor servi drept trambulină pentru investițiile private.

Intel, de exemplu, a anunțat recent noi capacități de producție în mai multe state americane, inclusiv în Arizona. Acest ținut arid din vestul țării, unde se află Marele Canion, este unul dintre statele decisive, sau „swing states”, unde se vor juca alegerile din noiembrie.

Joe Biden s-a impus cu o diferență foarte mică în Arizona în 2020 în fața republicanului Donald Trump, care îi va fi din nou rival de această dată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor