AcasăTEHNOLOGIEDe ce Biden nu poate rezolva criza de cipuri

De ce Biden nu poate rezolva criza de cipuri

Președintele Joe Biden se confruntă cu o realitate incomodă în timp ce abordează durerile de cap politice și economice cauzate de lipsa globală de cipuri necesare pentru computere, dispozitive medicale și automobile: nu există nicio soluție imediată.

Președintele SUA a vorbit cu mai mulți șefi de top adunați la un summit virtual găzduit de Casa Albă asupra penuriei de semiconductori care afectează în prezent economia, îndemnându-i să sprijine vastul său program de infrastructură. „China și restul lumii nu așteaptă. Și nu există niciun motiv pentru America să aștepte”, a spus el într-o scurtă intervenție la ședința a 19 lideri de afaceri, inclusiv cei ai Alphabet / Google, Dell, General Motors, Stellantis , Intel și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de semiconductori din lume. La sfârșitul lunii martie, Biden a prezentat un plan de investiții de peste 2.000 de miliarde de dolari, care va face obiectul unor negocieri dure în Congres în lunile următoare. Construirea capacității de producție a semiconductorilor în țară este una dintre ele.

Capcana sancțiunilor asupra Chinei

Dacă Washingtonul s-a angajat să solicite ajutorul aliaților străini care produc cipuri, precum Taiwan și Japonia, relațiile Statelor Unite cu un alt producător major, China, rămân profund tensionate, iar administrația Biden a păstrat până acum restricții comerciale din epoca Trump asupra firmelor de tehnologie chineze, inclusiv gigantului Semiconductor Manufacturing International Corp. „Pe termen scurt, guvernul ar trebui să se abțină de la intervenție, deoarece industria lucrează pentru a corecta dezechilibrul actual dintre cerere și ofertă care provoacă lipsa aprovizionării”, a declarat pentru Politico John Neuffer, președintele și CEO al Asociației Industriei Semiconductoarelor. Acest lucru ar putea dura multe luni, au spus oficialii din industrie. În plus, Huawei a afirmat că sancţiunile Statelor Unite împotriva sa au agravat deficitul de cipuri la nivel mondial. “SUA sunt motivul principal pentru acumularea de stocuri de panică de către companii majore din jurul lumii”, a precizat directorul Eric Xu.

Dependența de companii străine

În ultimele decenii, SUA și-au înstrăinat producția de cipuri în Taiwan, Coreea de Sud, Japonia și China. Prin urmare, companiile americane se bazează pe un lanț global de furnizori, producători și comercianți, care au suferit cu toții o presiune fără precedent în timpul pandemiei coronavirusului. Această dependență de companiile străine pentru a susține industrii critice din SUA, cum ar fi automobile, telecomunicații, electronice de consum și apărare, reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională și economie, iar Casa Albă nu o poate rezolva rapid. Planul de infrastructură de 2 trilioane de dolari se confruntă deja cu respingerea republicanilor care susțin că pachetul este prea scump și se extinde cu mult dincolo de infrastructura tradițională. Chiar și prevederile legate de lanțul de aprovizionare pentru semiconductori, pe care ambele părți le-au recunoscut ca fiind o problemă, vor aduce certuri asupra prețurilor. „Cred că americanii încă speră că pot rămâne în fața Chinei fără a cheltui bani, iar asta  pur și simplu nu va funcționa”, a comentat James Lewis, director al programului de tehnologii de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
423 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger