AcasăTEHNOLOGIECursa tehnologică: Europa va culege firimituri

Cursa tehnologică: Europa va culege firimituri

După o cursă nebună în care Microsoft a lansat o nouă versiune a chat GPT, Google și-a deschis rivalul Bard pentru public, europenii, prinși cu garda jos, au puține opțiuni în domeniul inteligenței artificiale specializate.

Ca și în cazul motoarelor de căutare, Europa a ratat primul tren al inteligenței artificiale, a declarat pentru AFP Françoise Soulié-Fogelman, consilierul științific al Hub France IA, care grupează o sută de companii.”Nu vom face un alt proiect GPT. Nu avem aceste mari companii cu resurse uriașe. Pe publicul larg, am pierdut. Pe partea corporatistă, avem câteva companii de tehnologie și talente, dar Big Tech le acaparează. Este un război, trebuie să găsim firimituri în altă parte”.

UE a planificat să aloce un buget de 10 miliarde de euro pentru inteligență artificală până în 2027, dar rămâne depate de sutele de miliarde investite de chinezi și americani.

Ceea ce OpenAI,  Microsoft sau Meta investesc în fiecare an în inteligență artificială reprezintă mai mult decât tot ceea ce investește Europa în cercetare.

Chiar și Curtea de Conturi Europeană este îngrijorată. A lansat  un audit pentru a determina dacă investițiile Comisiei Europene vor permite continentului să se ridice la rangul de lider mondial.

UE lucrează la viitoarea lege privind IA, prima reglementare globală din lume. Un prim proiect ar putea fi votat în Parlamentul European în aprilie, pentru a fi aplicat în 2025.

Dar cu o floare nu se face primăvara: controlul asupra tehnologiei este un câmp de luptă geopolitic din ce în ce mai crucial, iar  UE pierde cursa investițiilor în calculul cuantic, 5G, inteligența artificială și biotehnologie.

Jumătate dintre companiile de calcul cuantic se află în SUA, 40% sunt în China și niciuna nu este în UE. În inteligența artificială, SUA atrage 40% din finanțarea investițiilor. Asia, inclusiv China, are o cotă de 32%, dar Europa rămâne în urmă cu doar 12%.

În ceea ce privește 5G, următoarea generație de rețele de telecomunicații, China atrage 60% din investiții, cu mult peste cota de 11% a Europei.

Din primele 50 de companii globale de tehnologie, doar patru sunt europene, fără o poziție în inovare, brevete și putere de piață.

De obicei, Uniunea Europeană vorbește mult despre investițiile tehnologice și despre angajamentul său față de noile industrii, dar în mare parte este vorba de o fațadă. Penalizează investițiile tehnologice într-un mod foarte agresiv, precum și crearea de valoare și bogăție pe care le implică.Descurajează capitalul de risc și investitorii care pariază pe inovare.

Acesta este un protecționism ascuns sub pretextul reglementării și impozitării, iar cel mai rău este că nu protejează conglomeratele naționale, nici nu le încurajează să se reinventeze și nici nu sprijină crearea de noi lideri europeni.

Ceea ce vor realiza politicienii este să facă din Europa paguba colaterală ideală a unei dominații tehnologice SUA-China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger