AcasăTEHNOLOGIECum să-i prinzi pe mincinoși. Poligraful e depășit

Cum să-i prinzi pe mincinoși. Poligraful e depășit

Oamenii încearcă de mii de ani să stăpânească detectarea minciunilor – și eșuează lamentabil.

De fapt, aparatele poligraf nu sunt fiabile. Cu doar 15 minute de antrenament, se poate învinge în mod constant testul.

Potrivit CNBC, Academia Națională de Științe a SUA a declarat că „guvernul federal nu ar trebui să se bazeze pe examinările poligrafului pentru a depista minciunile potențialialilor sau actualilor angajați, sau pentru a identifica spioni sau alte riscuri la adresa securitatății naționale, deoarece rezultatele testelor sunt prea imprecise”.

Așadar, există vreo modalitate de a detecta minciunile bazată pe știință reală? Se pare că da, și implică înțelegerea psihologiei din spatele modului în care gândesc mincinoșii.

Grupul de interogare a deținuților (High-Value Detainee Interrogation Group – HIG) a fost înființat pentru a dezvolta noi practici de detectare a minciunilor –  și a cheltuit 15 milioane de dolari pentru peste 100 de proiecte de cercetare cu psihologi de top. Constatările sunt variate.

„Trebuie să faci ca mincinosul să te placă. Să se deschidă. Să vorbească mult. Și să facă o greșeală care să le dezvăluie înșelăciunea”, se arată în raportul HIG.

“Cu cât anchetatorul are  mai multe informații înainte de a intra într-o conversație, cu atât mai bine calibrat va fi detectorul său intern de minciuni”.

Și mai este și partea „prietenoasă”. Experții susțin că „polițistul rău” nu este eficient, spre deosebire de  „polițistul bun”.  Toată lumea vrea să fie tratată cu respect. Iar atunci când oamenii sunt tratați cu respect, este mai probabil să se destăinuiască.

Aldert Vrij, profesor de psihologie și expert în detectarea minciunilor, spune că indicii de limbaj corporal sunt rareori predictivi. În plus, mitul conform căruia „mincinoșii nu te privesc în ochi” este fals.

De asemenea, Vrij subliniază importanța întrebărilor neprevăzute în detectarea minciunilor. “Întrebați un minor la un bar câți ani are și veți auzi un încrezător „Am 21 de ani”. Dar dacă l-ai întreba: „Care este data ta de naștere?” Aceasta este o întrebare extrem de ușoară pentru cineva care spune adevărul, dar un mincinos va trebui probabil să facă o pauză pentru a face niște calcule”.

Raportul HIG mai  citează un studiu care arată că metodele standard de securitate din aeroporturi prind de obicei mai puțin de 5% dintre pasagerii mincinoși. Însă atunci când agenții de control au folosit întrebări neprevăzute, acest număr a crescut cu 66%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu doar 15 minute de antrenament, se poate învinge în mod constant ejacularea precoce sau tardiva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger