AcasăTEHNOLOGIECum pot românii să rămână fără bani din cauza codurilor QR. Pericolul...

Cum pot românii să rămână fără bani din cauza codurilor QR. Pericolul e real!

cod QRCum pot românii să rămână fără bani din cauza codurilor QR. Pericolul e real!

Prescurtat de la „Quick response”, un cod QR este un tip de cod de bare care poate fi scanat şi, care, după cum sugerează numele său, este conceput pentru a fi citit şi interpretat instantaneu de un dispozitiv digital.

Un cod QR poate stoca până la 4.296 de caractere alfanumerice, deşi cele utilizate în mod obişnuit tind să conţină mai puţine caractere şi astfel permit o decodare uşoară de către camera unui smartphone.

Cum funcţionează un cod QR?

Acţiunea cerută de citirea unui cod QR depinde de aplicaţia care interacţionează cu codul respectiv. Codurile pot fi folosite pentru a deschide un site web, pentru a descărca un fişier, pentru a adăuga o persoană de contact, pentru a se conecta la o reţea Wi-Fi şi chiar pentru a efectua plăţi, printre multe alte opţiuni.

Atacurile de tip phishing nu se răspândesc numai prin e-mailuri, mesaje instantanee sau mesaje text. Aşa cum atacatorii pot folosi reclame rău intenţionate şi alte tehnici pentru a direcţiona victimele către site-uri frauduloase, ei pot face acelaşi lucru cu codurile QR.

Acest fapt generează îngrijorare, mai ales atunci când codurile sunt afişate pe panouri în zone aglomerate sau lângă bănci şi alte instituţii financiare. Într-un caz recent raportat pe scară largă, fraudatorii au plasat autocolante frauduloase cu coduri QR în parcări publice din mai multe oraşe din Texas, direcţionând oamenii către site-uri de plată false.

Codurile QR au „explodat” în pandemie

După cum se ştie, codurile QR sunt folosite la scanarea certificatului verde de vaccinare de pe telefon. Pe lângă comoditate, folosirea codurilor QR vine la pachet şi cu pericole. În primul rând, lipsa de securitate. La o primă vedere nu ne putem da seama dacă un cod QR este corupt, iar astfel putem deveni ţinte sigure pentru atacatorii cibernetici.

Astfel de înşelătorii sunt similare celor de tip phishing pe care le primim pe e-mail. Şi în acest caz, scanarea unui cod QR ne poate trimite pe un site fals care ne cere informaţii personale sau, şi mai grav, date bancare.

Trebuie să fim atenţi la adresa web spre care ne direcţionează. Dacă pare ca nu am ajuns pe site-ul dorit sau dacă ni se cer date de înregistrare, codul ar putea fi periculos.

Nu vom scana coduri QR primite pe e-mail. Nici cele primite prin poştă nu sunt de încredere, mai ales dacă prezintă oferte de nerefuzat.

 

author avatar
Andrei Ștefan