AcasăTEHNOLOGIECruzimea utopiei tehnologice. Suferința umană nu înseamnă progres

Cruzimea utopiei tehnologice. Suferința umană nu înseamnă progres

Așa cum arată istoria, utopianismul își cere întotdeauna sacrificiile de sânge în numele paradisului îndepărtat. Îi exclude pe cei considerați nedemni sau îi folosește ca șoareci de laborator în numele ”îmbunătățirii” oamenilor

Timp de aproape 200 de ani, un spectru a urmărit Europa: utopismul. Însuflețită de Revoluția Franceză, apoi alimentată de socialiști și comuniști, ideea unui paradis creat de om și-a atins apogeul în anii ’60, când hipioții au promis o lume nouă și fericită – una plină de dragoste liberă și ”iarbă” puternică.

Până în anii ’90, proiectul s-a prăbușit într-un eșec jenant, de la sfârșitul urbanismului modernist la prăbușirea Zidului Berlinului. Într-o analiză publicată în UnHerd, scriitorul Ewan Morrison susține că rezultatele experimentelor secolului XX au fost stagnarea, foametea, gulagurile, cenzura și eugenetica.

Experții  refugiați în Silicon Valley au început să lucreze la  o utopie nepământeană, fuzionând anarhismul cu New Ageismul și libertarianismul cu science fiction-ul.

Așa a început renașterea utopismului. De atunci, ideologia a evoluat odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale și a ciberneticii. În prezent, este răspândită în întreaga lume a tehnologiei, printre adepții ei numărându-se Ray Kurzweil, Elon Musk, Sam Altman, Peter Thiel și Marc Andreessen. Pionierii de astăzi ai repetării trecutului prezic un viitor de creștere fără limite.

„Tech Utopians” au două proiecte principale

Primul este abundența: sfârșitul sărăciei, al foametei, al bolilor și al muncii istovitoare. Proiectul se va realiza prin vaste măsuri de inginerie socială, conduse de o clasă de elită și cu ajutorul unor mașini geniale.

Al doilea se referă la  îmbunătățirea oamenilor prin progresul științific. Pentru utopia 2.0 va fi creat un om perfect, „tabula rasa”, care va fi superior moral, intelectual și fizic. Oamenii nu vor fi vindecați doar de boli, ci și de mortalitate.

Există o diviziune între așa-numiții acceleratori libertarieni (precum Musk și Thiel), tehnocrații (precum Klaus Schwab) și acceleratorii de stânga (precum Aaron Bastani) cu privire la modul exact în care se va realiza abundența.

La o extremă, avem „comunismul de lux complet automatizat” al lui Bastani, cu viziunea sa asupra unei societăți îmbunătățite prin roboți, cu venit de bază universal și locuințe, alimente, educație, electricitate și asistență medicală gratuite pentru toți.

Pe de altă parte, îl avem pe Thiel și planul Accelerationismului Efectiv de a distruge toate birocrațiile și de a înlocui democrația cu o „elită cognitivă” de specialiști în tehnologie care vor conduce autocratic orașele-stat nou formate.

Este acesta un progres? Din păcate, nu. Chiar și în 1810, socialistul francez Charles Fourier își imagina o „mașină de calculat” care ar putea rezolva toate problemele umane.

Teoriile lui Fourier au fost testate în numeroasele colective socialiste agrare din anii 1880 și, mai târziu, în economiile planificate ale comunismului. În URSS, de exemplu, s-a încercat conectarea computerele militare cu cele civile, pentru a crea un „Sistem Automatizat de Planificare a Statului”.

Savanții  de pe vremea lui Stalin vizau progresul în evoluția umană sub forma „Noului Om Sovietic”. Ilia Ivanov a vrut să creeze un hibrid om-cimpanzeu, în timp ce Alexandr Bogdanov a căutat nemurirea prin experimente de transfuzie de sânge.

Când utopiștii tehnologiei ne spun că inteligența artificială va garanta abundența, ei ne împing înapoi în periculoasele iluzii care au apărut în secolul al XIX-lea  și care au eșuat atât de catastrofal în secolul al XX-lea.

Între timp, transhumaniștii intenționează să utilizeze inteligența artificială, ingineria genetică, biotehnologia și cibernetica pentru a crea o specie postumană care va depăși îmbătrânirea și boala.

Liderii transumanismului, precum Kurzweil și Nick Bostrom, cofondator al Humanity+, formează acum un nucleu puternic de convingeri în Silicon Valley.

Brain Chip Interface

Și mai este și Musk, a cărui companie, Neuralink, experimentează noi tehnologii precum Brain Chip Interface (BCI), care permite comunicarea directă între activitatea electrică a creierului și computere.

Musk speră să implanteze cipuri cerebrale instalate chirurgical în milioane de oameni în decurs de un deceniu. El și acoliții săi cred că acești subiecți umani îmbunătățiți vor fi capabili în curând să comunice telepatic și să descarce cunoștințe instantaneu.

Așa cum arată istoria, utopianismul își cere întotdeauna sacrificiile de sânge în numele paradisului îndepărtat. Îi exclude pe cei considerați nedemni sau îi folosește ca șoareci de laborator în numele „îmbunătățirii”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger