AcasăTEHNOLOGIECriza cipurilor: tehnologia nu vede capătul tunelului

Criza cipurilor: tehnologia nu vede capătul tunelului

Când se va încheia lipsa de cipuri pentru produsele „high-tech”? La salonul de telefonie mobilă de la Barcelona, ​​producătorii și specialiștii fac apel la răbdare, întrucât războiul din Ucraina stârnește temeri de perturbări ulterioare pe o piață aflată deja în tensiune.

Probleme logistice, deficit de stoc, fabrici depășite… „Situația rămâne foarte complicată pentru întreg sectorul: va trebui să avem răbdare”, avertizează Ariane Bucaille, specialist pe piața de semiconductori la Deloitte.

Lipsa de cipuri, legată de boom-ul cererii globale de produse electronice și de perturbarea cauzată de criza sănătății pe lanțurile de aprovizionare, a zguduit întreaga economie mondială în ultimul an.

A lovit puternic industria auto și sectorul computerelor, foarte dependente de aceste componente, dar și piața smartphone-urilor.

Neon și paladiu

Rusia este într-adevăr un furnizor major de paladiu, un metal rar omniprezent în electronică. Ucraina, la rândul ei, are rezerve mari de neon, un gaz esențial pentru laserele folosite la fabricarea semiconductorilor.

„Ucraina asigură acum aproape 70% din cererea mondială de neon”. În cazul întreruperii aprovizionării vor crește imediat costurile de producție, potrivit consultanței Trend Force.

La Mobile Show (MWC), oficiali ai Asociației Industriei Semiconductorilor (SIA) au declarat că “examinează surse alternative de aprovizionare”.

Penuria va continua până în 2023 sau “chiar mai departe”

“Indiferent de impactul crizei ucrainene, o revenire rapidă la normal este puțin probabilă.Nevoile de semiconductori sunt în prezent foarte mari, iar piața rămâne dezechilibrată”, a insistat Bucaille.

Potrivit băncii americane JP Morgan, deficitul de semiconductori este de așteptat să continue pe tot parcursul anului 2022.

Pentru Deloitte, o ieșire din criză nu va avea loc înainte de 2024, în ciuda eforturilor de creștere a capacităților de producție și a investițiilor companiilor majore, precum TSMC și Samsung Electronics.

O părere împărtășită de producătorii înșiși. „Ne confruntăm cu un moment complicat, cu cerere fără precedent”, a recunoscut la o conferință recentă CEO-ul Intel, Pat Gelsinger. O situație care ar trebui să continue „până în 2023 sau chiar și mai departe”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
566 afisari

1 COMENTARIU

  1. Americanii au si alti furnizori in principal prin Asia,dar criza majora este cea financiar-bancara de unde a plecat conflictul,adica comertul cu petro-dolari
    E foarte posibil sa se extinda conflictul si in alte tari cu petrol / in scurt timp vom vedea consecintele ca la domino

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger