AcasăTEHNOLOGIECriza cipurilor poate declanșa următoarea mare recesiune

Criza cipurilor poate declanșa următoarea mare recesiune

Penuria de semiconductori a lovit o secțiune transversală de industrii, provocând întârzieri de comenzi pentru produse, inclusiv vehicule, electronice de larg consum și aparate de uz casnic. Piețele au contribuit la generarea unei noi crize sub forma unei recesiuni economice globale.

FILE PHOTO Cars are seen parked at Maruti Suzukis plant at Manesar in the northern state of Haryana India August 11 2019 REUTERSAnushree Fadnavis

Potrivit unei estimări a firmei de consultanță AlixPartners, deficitul global de cipuri a costat industria auto 210  miliarde de dolari în 2021.

Rădăcinile crizei se întind încă din primele zile ale pandemiei. În prima parte a anului 2020, sosirea Covid-19 a pus o frână asupra economiilor din întreaga lume.

Cererea de produse și servicii a scăzut brusc, deoarece consumatorii au rămas acasă, iar guvernele au impus diverse restricții privind călătoriile și întâlnirile în persoană. PIB-ul celei mai mari economii din lume – SUA – a scăzut cu 33%.

Pe măsură ce criza a luat amploare, guvernele de pe tot globul au reacționat prin injectarea de sume uriașe de bani în economiile lor sub diferite forme.

Nepotrivirea între cerere și ofertă

Consumatorii au fost încurajați să cumpere din nou, iar cererea pentru produse precum electrocasnice și mașini, care se bazează pe proviziile de microcipuri, a crescut exponențial. Aglomerația și capacitatea redusă de transport și depozitare au afectat întreaga economie mondială, iar companiile s-au luptat să țină pasul cu schimbarea bruscă a cererii.

Nepotrivirea bruscă între cerere și ofertă – și creșterile mari ale costurilor de transport și depozitare – au dislocat lanțurile de aprovizionare ale lumii, exacerbând penuria de produse pe mai multe piețe.

“Fenomenul continuă să afecteze piețele și astăzi și va dura ceva timp până când lanțurile de aprovizionare de sprijin se vor stabiliza. Mai important, comportamentele care stau la baza penuriei de cipuri sunt simptomatice pentru dinamica pieței și creează condiții pentru o recesiune semnificativă”, susține Yossi Sheffi, expert în transport și logistică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts

Comenzile fantomă, efectul bici

O forță motrice cheie este un fenomen bine-cunoscut al lanțului de aprovizionare: efectul bici. Pe măsură ce producătorii din ziua de azi se luptă să țină pasul cu cererea, precum și cu incertitudinile neîncetate ale aprovizionării, deseori comandă în exces, presupunând că doar o parte din comenzile lor vor fi de fapt onorate.

Ei presupun, de asemenea, că cererea actuală va continua și va crește. Următoarea verigă a lanțului de aprovizionare, poate un distribuitor de piese, primește comanda umflată, o umflă în continuare și o transmite unui furnizor de primul nivel. Furnizorul de prim nivel face același lucru, la fel ca toți ceilalți furnizori.

Comenzile care depășesc cu mult ceea ce au nevoie cumpărătorii sunt uneori denumite comenzi fantomă.Acest scenariu se desfășoară în industria semiconductorilor, unde supracomanda este larg răspândită. Dar aceeași dinamică este la lucru în majoritatea industriilor, ridicând posibilitatea unei alte recesiuni economice ample.

Când cererea scade – așa cum se va întâmpla la un moment dat în viitor – companiile vor rămâne cu stocuri de produse pe care nu le pot vinde și de piese pe care nu le pot folosi.

Situația se va deteriora și mai mult pe măsură ce companiile nu mai comandă. Acest lucru este deosebit de dificil pentru furnizorii mai mici de la sfârșitul lanțului de aprovizionare, cărora le lipsește puterea financiară pentru a face față unei scăderi abrupte a cererii și a costurilor stocurilor nevândute.

În aceste circumstanțe, multe întreprinderi vor eșua, adâncind astfel recesiunea, așa cum s-a întâmplat în criza financiară globală din 2007-2008.

Nimeni nu știe când va avea loc schimbarea cererii sau cât de acută va fi.  Dar există semne că forțele recesiunii câștigă avânt, mișcări care ar putea duce la înclinarea economiilor într-o depresiune de durată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
386 afisari

1 COMENTARIU

  1. Crizele economice, toate, au fost PLANuite. Toate sînt Resetări mai mari sau mai mici.
    După cea din 2008 nu se mai lucra pe stoc numai pe comandâ fermâ. Dacă pînă atunci corporațile plăteau furnizorii într-o lună după aceea îi plăteau în trei luni. Mulți dintre aceștia au închis.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger