Pandemia a permis acestor firme să-și extindă amprenta pe continentul european, chiar dacă UE promovează „autonomia strategică”.
Cât de bine sunt protejate informațiile private ale europenilor și în ce mod autoritățile de reglementare vor da socoteală firmelor străine dacă lucrurile nu merg bine?
„De ce naiba vorbim despre autonomie strategică atunci când angajăm firme din afara Europei să proceseze datele noastre cele mai sensibile?” a declarat parlamentarul european Sophia Helena in’t Veld, care militează împotriva intereselor corporative și a supravegherii.
Analiștii Politico identifică jucătorii străini care lucrează în supravegherea europeană.
Americanii
Palantir, o firmă de analiză a datelor înființată de fondatorul PayPal, Peter Thiel, a avut un succes deosebit în ceea ce privește conectarea la administrația publică europeană.
Ofertele Palantir includ ajutor pentru analiza răspândirii Covid-19, precum și monitorizarea modului în care populațiile locale au răspuns la lansarea vaccinului. Franța,Grecia, Olanda și Marea Britanie se numără printre țările care i-au accesat serviciile.
Cât privește Europol, agenția de poliție a blocului european folosește Palantir încă din 2016.
Clearview AI, o altă companie din SUA, oferă tehnologii de recunoaștere facială ofițerilor de poliție din Suedia și Finlanda.
Chinezii
Când parlamentele europene și guvernele locale au avut nevoie de ajutor pentru urmărirea celor care ar putea avea coronavirusul, s-au adresat în mod repetat la firma Hikvision din China.
Fiind cel mai mare producător mondial de echipamente de supraveghere video, Hikvision a încheiat mai multe contracte în întreaga Europă, în ciuda rapoartelor că tehnologia sa a fost utilizată pentru a oprima minoritatea musulmană uigură din China.
Deși se află pe lista sancțiunilor SUA datorită legăturilor sale cu armata chineză, Hikvision rămâne unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologii de supraveghere din Europa.
La Bruxelles, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au folosit sistemele companiei pentru a verifica dacă persoanele care intră în clădirile instituțiilor UE prezintă simptome Covid-19, conform documentelor de achiziții publice.
În Marea Britanie, parlamentarii au solicitat în mod repetat restricții mai stricte asupra modului în care Hikvision poate funcționa.
Și totuși, criza Covid-19 a fost un avantaj pentru afaceri după ce mai multe aeroporturi din țară au cumpărat senzori termici ai companiei pentru a urmări cazurile în rândul călătorilor. Regatul Unit ar plănui extinderea contractelor cu firme legate de Beijing, precum Dahua Technology.
Israelienii
Yossi Carmil, director executiv al firmei israeliene de securitate cibernetică Cellebrite, a făcut o pretenție îndrăzneață față de investitori luna trecută.
„Suntem liderul incontestabil în spațiul de investigație digitală”, le-a spus el. Dovezile sale: aproape 7.000 de contracte cu grupuri guvernamentale și private care includeau 25 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv “poliție națională”.
Cellebrite, specializată în deblocarea dispozitivelor digitale și combinarea acestor date cu alte dovezi online, este una dintre multele firme israeliene care lucrează la eforturile Europei de a urmări totul, de la Covid-19 la migranții care sosesc din Africa și Orientul Mijlociu.
Furnizorul de programe spion NSO Group a fost folosit de mult de agențiile de informații europene pentru a urmări mișcările oamenilor și mesajele text prin intermediul smartphone-urilor lor.
De la pandemie, și-a extins oferta pentru a include software-ul care ar accesa telefoanele pentru a monitoriza răspândirea virusului folosind date de localizare – un instrument de urmărire despre care militanții din domeniul confidențialității spun că ar putea afecta regulile europene privind viața privată și drepturile cetățenilor.
Pe lângă sănătatea publică, firmele israeliene sunt interesate de migrație. În octombrie anul trecut, Frontex, agenția UE pentru protecția frontierelor, a semnat un contract de 50 de milioane de euro cu Israel Aerospace Industries și Elbit, furnizori de drone pentru supraveghere în Marea Mediterană.