AcasăTEHNOLOGIEConsilierul-robot, noul jucător în lumea finanțelor

Consilierul-robot, noul jucător în lumea finanțelor

Nu cu mult timp în urmă, conceptul părea un scenariu SF. Dar roboții, sau așa-numiții „robo-consilieri”, ar putea gestiona în curând mai mult de un trilion de dolari din averea americanilor.

Aceștia nu sunt de fapt roboți tangibili; sunt algoritmi pe care companiile i-au dezvoltat pentru a automatiza investițiile digitale.

Dar este un robo-advisor potrivit pentru toți investitorii? Este un “angajat” mai bine echipat pentru sarcina de gestionare a banilor și planificare financiară?

Robo-consilieri pentru investitorii de zi cu zi au început să apară în jurul anului 2008, un an după ce iPhone-ul și-a făcut debutul public, notează CNBC.

La nici un deceniu mai târziu, robo-advisors gestionau aproximativ 785 de miliarde de dolari, potrivit Backend Benchmarking. Zeci de firme și-au construit propriile modele pentru a valorifica popularitatea și o cultură digitală ascendentă.

Acestea includ magazine independente precum Betterment, Personal Capital și Wealthfront,  brokerajele tradiționale de pe Wall Street precum Fidelity Investments, Merrill Lynch și Morgan Stanley.

Jucătorii consacrați, concentrați istoric pe o bază de clienți mai veche și mai bogată pot, de asemenea, să folosească tehnologia pentru a curta o nouă clasă de investitori mai tineri, care și-au arătat entuziasmul pentru domeniul financiar digital prin intermediul aplicațiilor online de tranzacționare cu acțiuni precum Robinhood și pentru active precum criptomonedele.

“Robo-advisors? Sunt acum peste tot, aproape fiecare bancă importantă și broker individual a lansat unul în ultimii ani”, a spus David Goldstone, manager de cercetare și analiză la Backend Benchmarking.

Potrivit experților din industrie, roboții tind să fie deosebit de potriviți pentru investitorii mai noi care nu și-au construit încă prea multă bogăție și care ar dori să externalizeze gestionarea banilor către un profesionist la un cost rezonabil.

Taxele pentru managementul respectiv sunt de obicei mult mai mici decât pentru un consilier financiar tradițional care percepe 1% pe an din activele clienților.

Robo-ul tipic se mulțumește cu până la 0,35%. Asta înseamnă că un investitor cu 100.000 de dolari ar plăti unui consilier obișnuit 1.000 de dolari pe an pentru serviciile lui și 250 de dolari unui robot.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger