AcasăTEHNOLOGIEConcentrarea puterii corporatiste. Inteligența artificială, scula Big Tech

Concentrarea puterii corporatiste. Inteligența artificială, scula Big Tech

Dezvoltarea inteligenței artificiale este concentrată în mâinile a prea puține companii, ceea ce le oferă o putere totală asupra acestei tehnologii care evoluează rapid

Dezvoltarea inteligenței artificiale este concentrată în mâinile a prea puține companii, ceea ce le ofe o putere totală asupra acestei tehnologii care evoluează rapid.

O explozie a interesului pentru inteligența artificială a fost stârnită de ChatGPT al OpenAI la sfârșitul anului trecut, datorită modului inedit în care chatbotul poate răspunde la solicitările utilizatorilor. Giganții din domeniul tehnologiei, inclusiv Microsoft și Google,  încearcă să lanseze propriile modele de inteligență artificială. Acestea necesită cantități uriașe de putere de calcul, deoarece sunt antrenate pe cantități masive de date.

„În acest moment, există doar câteva companii care dispun de resursele necesare pentru a crea modele de inteligență artificială la scară largă și pentru a le implementa la scară largă. Și trebuie să recunoaștem că acest lucru le oferă o putere exagerată asupra vieții private și instituțiilor noastre”, a declarat Meredith Whittaker, președinte al aplicației de mesagerie criptată Signal, într-un interviu acordat CNBC.

„Ar trebui să fim cu adevărat îngrijorați de faptul că, din nou, o mână de corporații conduse de profit și de randamentul acționarilor iau astfel de decizii cu consecințe sociale. Inteligența artificială, așa cum o înțelegem astăzi, este în mod fundamental o tehnologie care derivă din puterea și controlul corporatist centralizat”.

Se bazează pe resursele care au ajuns la o mână de mari corporații de tehnologie, în mare parte cu sediul în SUA și China, prin intermediul modelului de afaceri al publicității de supraveghere.

Gestionează o infrastructură puternică și cantități uriașe de date, piețe mari de pe care să extragă aceste date și capacitatea de a le  procesa și structura.

Mai grav, utilizatorii au pierdut controlul asupra datelor lor online, deoarece sunt exploatate de Big Tech pentru a-și alimenta profiturile.

„Marii jucători  din domeniul tehnologiei și al rețelelor de socializare provoacă daune profunde societății noastre”, susține Frank McCourt, directorul Project Liberty.”Să nu ne lăsăm păcăliți, IA generativă poartă un nume elegant pentru o utilizare mai puternică a datelor noastre. Este o tehnologie de supraveghere centralizată, autocratică”.

Inteligența artificială generativă este tehnologia care descrie aplicații precum ChatGPT. Modelele care stau la baza acestor aplicații sunt antrenate pe cantități mari de date.

Inventatorul web-ului, Tim Berners Lee, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii în rândul giganților din domeniul tehnologiei.

Pentru Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, “starea rețelelor sociale este deosebit de îngrijorătoare în acest moment”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
767 afisari

2 COMENTARII

  1. Chestiile alea din poza sunt roboate? Ca vad ca au tzatze. Or fi pentru ungere? Ca pentru alaptat nu cred.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger