AcasăTEHNOLOGIEComercianții de mărfuri pariază pe Big Data și AI. "Într-un fel, este...

Comercianții de mărfuri pariază pe Big Data și AI. „Într-un fel, este o cursă a înarmării”

Cei mai mari comercianți de mărfuri din lume investesc masiv în procesarea și analiza datelor, într-o cursă pentru a dezvolta noi strategii de tranzacționare

Cei mai mari comercianți de mărfuri din lume investesc masiv în procesarea și analiza datelor, într-o cursă pentru a dezvolta noi strategii de tranzacționare.

Grupuri precum Vitol și Trafigura, care în mod tradițional se bazau pe conexiuni politice, strângeri de mână și abilități logistice pentru a muta resursele naturale din locații îndepărtate către cumpărători dispuși, se concentrează din ce în ce mai mult pe modul de aplicare a inteligenței artificiale.

Goana după avantajul informațional

„Într-un fel, este o cursă a înarmării”, a declarat Russell Hardy, directorul general al Vitol, cel mai mare trader de petrol din lume, la FT Commodities Global Summit, care a avut loc recent la Lausanne. Casele de tranzacționare încearcă să utilizeze inteligența artificială în două moduri principale – pentru a îmbunătăți eficiența activității și pentru a dezvolta un avantaj informațional prin faptul că dispun de mai multă putere analitică decât concurenții.

Compania privată Vitol, care are aproximativ 1.800 de angajați, a înregistrat un profit net record de 15,1 miliarde de dolari în 2022 și de aproximativ 13 miliarde de dolari în 2023.

Impulsul de a valorifica cele mai recente instrumente tehnologice este parțial o reacție la concurența din partea fondurilor speculative și a altor echipe de tranzacționare bazate pe date, care mișcă mai puține mărfuri fizice, dar care au construit afaceri profitabile prin cumpărarea și vânzarea titlurilor de valoare legate de mărfuri și a altor produse financiare.

De la Citadel la Trafigura

Cea mai avansată operațiune de tranzacționare bazată pe date din acest sector se găsește, fără îndoială, la fondul de hedging Citadel, cu sediul în Miami, care l-a angajat pe traderul de mărfuri Sebastian Barrack de la Macquarie în 2017 pentru a conduce strategia în domeniul energiei și al materiilor prime.

“Petrolul și produsele rafinate reprezintă un domeniu în care datele disponibile privind nivelurile de aprovizionare, modelele de cerere și variabilele logistice au crescut foarte mult în ultimii ani”, a precizat Barrack. „Creșterea prolifică a datelor care ne devin disponibile ne face literalmente investitori mai bine informați”.

Citadel a realizat un profit record de 16 miliarde de dolari în 2022, detronând Bridgewater ca fiind cel mai de succes fond de hedging din toate timpurile, potrivit unei cercetări realizate de LCH Investments. Aproximativ jumătate din această sumă a provenit din mărfuri, deoarece firma, la fel ca și alți comercianți, a profitat de volatilitatea extremă a piețelor de energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Capacitatea de a procesa volume mari de date este deosebit de importantă în domeniul în creștere rapidă al tranzacționării energiei electrice, în care natura reglementată a piețelor de energie electrică produce cantități mari de informații.

Consultanții McKinsey estimează că firmele de tranzacționare bazate pe date au capturat un sfert din profiturile din tranzacționarea de gaze și energie electrică la nivel global în 2022, față de mai puțin de 5 % în 2021.

Această concurență a forțat Trafigura, un gigant al transporturilor petroliere, care a obținut un profit record de 7,4 miliarde de dolari în 2023, să investească în inteligența artificială pentru a ține pasul. Richard Holtum, șeful departamentului de gaze și  energie, spune că  echipa sa „încarcă în fiecare zi câteva miliarde de biți de date în cloud pentru a îmbunătăți deciziile de tranzacționare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor