AcasăTEHNOLOGIECombustibilul- minune, dușmanul mediului!

Combustibilul- minune, dușmanul mediului!

O lume care caută cu disperare un combustibil care să nu afecteze clima își pune speranțele în hidrogen, văzându-l ca pe o modalitate de a alimenta fabricile, clădirile, navele și avioanele fără a pompa dioxid de carbon în aer.

Dar acum oamenii de știință avertizează că hidrogenul scurs în atmosferă poate contribui la schimbările climatice la fel ca și carbonul. În funcție de modul în care este produs, distribuit și utilizat, ar putea chiar să agraveze încălzirea în următoarele câteva decenii.

Potrivit acestora, orice economie viitoare bazată pe hidrogen trebuie să fie concepută de la început pentru a reduce la minimum scurgerile de gaz, altfel riscă să agraveze chiar problema pe care ar trebui să o rezolve.

“Atunci când este scurs, hidrogenul declanșează o serie de reacții chimice care încălzesc aerul, acționând ca un gaz cu efect de seră indirect. În timp va avea  un potențial de încălzire global de 33 de ori mai mare decât o cantitate egală de dioxid de carbon”, explică Ilissa Ocko, un cercetător în domeniul climei la Environmental Defense Fund(EDF).

Potențialul de încălzire al hidrogenului nu a fost niciodată o problemă înainte, notează Bloomberg, deoarece utilizarea sa a fost limitată în mare parte la rafinăriile de petrol și la fabricile chimice sau de îngrășăminte.

Dar în prezent guvernele din întreaga lume investesc miliarde pentru a construi o economie cu hidrogen, văzând gazul drept una dintre singurele opțiuni pentru decarbonizarea multor industrii care nu pot funcționa cu ușurință cu electricitate.

În SUA, președintele Joe Biden a pus deoparte 8 miliarde de dolari pentru a construi cel puțin patru „hub-uri de hidrogen” în care va fi produs și utilizat combustibilul, iar statele se pregătesc să concureze.

Hidrogenul scurs are și alte efecte de încălzire. În troposferă, stratul atmosferic cel mai apropiat de pământ, declanșează un lanț de reacții chimice care produc mai mult ozon, un alt gaz cu efect de seră și o componentă cheie a smogului.

Multe companii de utilități experimentează amestecarea hidrogenului în conductele de gaz natural existente, extinzând rețele care alimentează totul, de la centrale electrice la sobe de uz casnic. Pentru Steven Hamburg, cercetător șef al EDF, aceasta reprezintă “o nouă sursă de scurgere”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor