AcasăTEHNOLOGIECineva a cumpărat o operă de artă digitală, realizată de robotul Sophia,...

Cineva a cumpărat o operă de artă digitală, realizată de robotul Sophia, cu 700.000 de euro – VIDEO

robotCineva a cumpărat o operă de artă digitală, realizată de robotul Sophia, cu 700.000 de euro - VIDEO / foto: CNN

Roboții sunt tot mai prezenți în viața noastră, iar viitorul care ne părea îndepărtat este acum mai aproape decât credeam. O dovedesc noile tehnologii și sistemele robotice lansate de cercetători.

Roboții sunt tot mai capabili să-și manifeste latura artistică în creații originale. Robotul umanoid Sophia, lansat în 2016, este autorul unei opere de artă digitală în format NFT. Creația sa s-a vândut joi la licitaţie pentru aproape 700.000 de dolari, potrivit CNN. Lucrarea de artă, realizată în colaborare cu artistul digital italian Andrea Bonaceto, cunoscut pentru portretele sale, o înfățișează pe Sophia realizându-și autoportretul.

Opera digitală, denumită Sophia Instantiation, este un fişier MP4 de 12 secunde care prezintă transformarea portretului realizat de Bonaceto în pictura digitală a Sophiei şi este însoţită de o lucrare în format fizic, pictată de Sophia pe un autoportret imprimat.

Sophia, care a fost dezvoltată de firma Hanson Robotics din Hong Kong, a cunoscut faima la nivel mondial pentru abilitatea sa de conversație, mișcările realiste și expresiile faciale complexe. De la activarea sa în 2016, a apărut la talk-show-uri și a vorbit la conferințe și chiar i-a fost acordată cetățenia saudită, fiind primul robot care are o naționalitate.

Tehnologia digitală NFT, cel mai nou trend în social media

Actul de a picta s-a „bazat complet pe deciziile pe care le-a luat fără niciun ajutor uman”, potrivit Nifty Gateway, piața NFT (non-fungible tokens) – un tip de activ digital certificat prin blockchain – care a facilitat vânzarea.

Bazate pe tehnologia blockchain, NFT-urile au luat cu asalt lumea artei, oferind o modalitate de a verifica și autentifica proprietatea asupra imaginilor și videoclipurilor. Jetoanele sunt responsabile pentru explozia valorii artei digitale, care, spre deosebire de picturile fizice sau sculpturile, poate fi ușor reprodusă și redistribuită.

Arta creată de roboți

Concurența în spațiul artei devine tot mai acerbă și asta pentru că să fii om nu mai e un criteriu de bază. Având posibilitatea de a picta cu acuratețe fără să obosească vreodată, arta făcută de AI devine tot mai bună.

În 2018, o pictură realizată de un robot a fost vândută la licitație pentru 430.000 de dolari. „Portretul lui Edmond Bellamy” a prima dată estimat la 10.000 de dolari, pentru că nimeni nu știa care va fi reacția publicului. Semnătura din colțul tabloului a fost înlocuită de o formulă și asta pentru că tabloul a fost creat de un algoritm cu inteligență artificială, care a avut la dispoziție o bază de date cu 15.000 de picturi. După ce le-a analizat, a învățat să facă un nou portret.

Merită s-o amintim și pe Ai-Da, primul robot care se „va bucura” de propria expoziție într-un muzeu de anvergură. Robotul se foloseşte de camerele instalate în ochi şi un algoritm care transformă ceea ce vede în coordonate. Viitoarea expoziție a „pictoriței” este programată între lunile mai și iunie și va avea loc la Muzeul de Design de la Londra.

author avatar
Andreea Vlad
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger