AcasăTEHNOLOGIECine va sparge monolitul Big Tech?

Cine va sparge monolitul Big Tech?

Slabe șanse, incerte perspective: eforturile antitrust din SUA nu sunt suficiente pentru a contracara puterea globală a giganților tehnologici.

În iulie, directorii executivi ai Google, Apple, Facebook și Amazon (GAFA) au apărut în  fața Congresului într-o audiere „istorică” antitrust. Evenimentul a fost întâmpinat cu mare fanfară din partea presei. La începutul lui octombrie, Comitetul Judiciar al Camerei Statelor Unite a publicat un raport de 450 de pagini, criticând practicile comerciale anticoncurențiale ale celor patru giganți și recomandând noi măsuri pentru „restabilirea concurenței” pe piață. Americanilor li se alătură elite ale puterii UE, care încearcă să reducă dominația Big Tech ca parte a efortului de a crește cota de piață pentru companiile europene. Toate acestea sună grozav, dar soluția pentru corporațiile americane care domină piețele din întreaga lume nu poate proveni din sistemele juridice americane sau europene pro-capital. GAFA au de mult o acoperire globală.

Colonialismul digital

Este modelul de afaceri al Big Tech: Google, Amazon, Facebook, Apple și Microsoft valorează mai mult de 5 trilioane de dolari în total și o mare parte din acestea sunt profituri din străinătate. De exemplu, mai puțin de jumătate din veniturile Facebook provin din SUA și Canada, în timp ce nouă dintre primele 10 baze de utilizatori se află în  țările din Sudul Global, însumând 957 milioane de utilizatori. SUA, în comparație, are 190 de milioane. Majoritatea veniturilor Apple și Google provin (și) din afara SUA(aproape jumătate în cazul Microsoft), în timp ce serviciile  web Amazon se extind la nivel global. Dacă ne apropiem de țări individuale, notează Al Jazeera,  amploarea problemei devine și mai clară. O țară poate furniza venituri GAFA,  dar giganții captează încă o mare parte din diferite piețe din țara respectivă. De exemplu, în Africa de Sud, Google controlează 70% din publicitatea online locală, iar social media – condusă de Facebook – alte 12 procente. Aproximativ 84% dintre smartphone-urile din Africa de Sud folosesc sistemele de operare Google Android, în timp ce 15% – Apple; 72 la sută din computerele desktop au Microsoft Windows, în timp ce 17 la sută – Apple.

Alte produse și servicii, cum ar fi e-hailing, divertisment în flux, căutare, cloud și apartamente de birou sunt, de asemenea, dominate de firme americane. Această dinamică se repetă în întreaga lume. Reformatorii de tehnologie din SUA  nu au prea multe de spus despre natura globală a transnaționalelor tehnologice americane. De asemenea, cei mai mulți dintre ei nu mai discută despre modul în care parteneriatul dintre Agenția Națională de Securitate și Big Tech promovează interesele imperiale militare americane în afara SUA. Și chiar dacă concurența economiei tehnologice va fi “restabilită”, cei care vor domina pe internetul “deschis” vor fi în continuare companii din țări bogate – SUA, China, vestul european. Este expresia colosalei puterii din Silicon Valley care nu se supune politicilor antitrust și antimonopol.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger