AcasăTEHNOLOGIEChina inundă piața cipurilor! Se aude în Occident?

China inundă piața cipurilor! Se aude în Occident?

Probabil că nimeni nu va împiedica dependența Occidentului de cipurile chinezești - indiferent de preț.

În cadrul unei recente teleconferințe privind câștigurile trimestriale, directorul general al Semiconductor Manufacturing International Corporation, principalul producător de cipuri din China, a prezis o „supraofertă globală” în ceea ce privește tipurile de semiconductori pe care compania sa le produce. În același timp, a anunțat o creștere a cheltuielilor de capital cu 7,5 miliarde de dolari.

Poate că sfidează logica de afaceri, dar, ajutați de subvențiile generoase, producătorii de cipuri din China își măresc capacitatea de producție în ciuda îngrijorărilor legate de excesul de ofertă. Potrivit unei companii de consultanță, această capacitate va crește cu 60% în următorii trei ani și s-ar putea dubla în următorii cinci ani.

Chiar și cu  restricțiile occidentale privind exporturile chineze de echipamente de fabricare a cipurilor, o mare parte din producție va fi reprezentată de cipuri de procesor de bază, care sunt utilizate pe scară largă în mașini, bunuri de uz casnic și dispozitive de consum.

Nu e de mirare că oficialii din domeniul politicii comerciale devin nervoși că China ar putea inunda piața anumitor tipuri de cipuri. Directorul executiv al TSMC, liderul mondial al producătorilor taiwanezi, a remarcat recent îngrijorarea cu privire la excesul de capacitate în segmentele de bază. Alți directori executivi din domeniul semiconductorilor spun același lucru în privat.

Până de curând, riscul de supracapacitate era un subiect de conversație doar între birocrații economici și avocații comerciali. Acum, a ajuns la cele mai înalte niveluri ale dezbaterilor politice din cadrul G7. La 8 ianuarie, congresmanul republican Mike Gallagher a cerut administrației Biden să folosească tarifele vamale dacă este necesar pentru a împiedica China să dobândească o „influență excesivă” asupra economiei mondiale.

Guvernele din SUA, UE – și chiar din Japonia –  dezbat cu potențialele răspunsuri la supracapacitatea chineză de cipuri. Se confruntă cu compromisuri complexe. Tarifele sunt instrumentul obișnuit de combatere a dumpingului, dar Occidentul nu importă direct volume mari de cipuri chinezești; acestea sunt încorporate în dispozitive finite.

Cipurile de bază reprezintă adesea o mică parte din costul unui produs. Unele companii nici măcar nu cunosc originea cipurilor din componentele lor. Având în vedere complexitatea administrativă a tarifelor, oficialii explorează alternative. Una dintre abordări este subvenționarea utilizării cipurilor care nu sunt chinezești, deși ar necesita ca guvernele să găsească noi fonduri.

O a doua opțiune este de a limita accesul pe piață al anumitor companii chinezești. SMIC a fabricat procesorul controversat pe 7 nm al smartphone-ului Huawei, sancționat în 2023, iar Departamentul de Comerț investighează în mod oficial dacă procedând astfel a încălcat legislația SUA.

În cele din urmă, cipurile chinezești ar putea fi pur și simplu interzise în cazurile de utilizare „critice”? E greu de crezut. Occidentul le-a pus pe tavă chinezilor toate tehnologia – și acum  se vaită la spartul târgului.

Europenii privesc problema supracapacității în primul rând prin prisma prejudiciilor comerciale, nu a securității, așa că vor respinge orice răspuns pe care îl consideră neconform cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.

Probabil că nimeni nu va împiedica dependența Occidentului de cipurile chinezești – indiferent de preț. redus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
746 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger