AcasăTEHNOLOGIECentrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari

Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari

Investițiile în centrele de date reprezintă unele dintre cele mai mari infuzii de bani într-o anumită tehnologie din istoria Silicon Valley

Entuziasmul din jurul inteligenței artificiale generative înseamnă  cheltuieli aprobate de investitori.  Cele mai mari companii de tehnologie din lume au cheltuit miliarde de dolari pentru IA.  Acum plănuiesc să cheltuiască zeci de miliarde în plus.

Alphabet plănuiește un proiect de 3 miliarde de dolari pentru a înființa un campus de centre de date în Indiana și pentru a extinde capacitatea în Virginia.

Meta a anunțat un nou centru de date în valoare de 800 de milioane de dolari în Indiana, iar Microsoft intenționează să creeze un „hub pentru inteligență artificială” în valoare de 3,3 miliarde de dolari în Wisconsin.

În afară de SUA, printre proiectele internaționale se numără planurile de mai multe miliarde de dolari ale Amazon în Germania și Singapore. Centrele de date, ca și cipurile, sunt menite să impulsioneze serviciile  de cloud computing și AI.

Creșterea cheltuielilor de capital

Rezultatul este o creștere a cheltuielilor de capital, mare parte dintre acestea fiind direcționate către proprietăți și echipamente, potrivit consultanței McKinsey. Centrele de date, care pot fi de mărimea mai multor terenuri de fotbal, sunt costisitoare pentru construcție și întreținere. Consumul de energie pentru astfel de centre în SUA va fi mai mult decât dublu până în 2030, Hardware-ul trebuie să fie înlocuit și actualizat în timp.

Previziunile costurilor de capital arată că planurile de cheltuieli continuă să se accelereze și se vor reflecta în creșterea cheltuielilor de amortizare. Alphabet a sugerat că cifra anuală de investiții din acest an ar putea fi de 50 de miliarde de dolari. La fel a făcut și Microsoft. În ambele cazuri, ar reprezenta o creștere de aproximativ 50% față de 2023. Amazon spune că 14 miliarde de dolari pentru primul trimestru ar putea fi la limita inferioară pentru acest an.

Marjele de profit rezistă

Deocamdată, marjele de profit rezistă. Majorarea  câștigurilor de la un an la altul a fost susținută de reducerea costurilor în alte părți și a fost ajutată de companiile care și-au prelungit durata de viață preconizată a echipamentelor.

Anul trecut, de exemplu, Alphabet și Meta au mărit durata de viață estimată a serverelor lor de la patru la cinci, respectiv șase ani. Dar impulsul pe care acest lucru l-a oferit venitului net nu este ceva ce se poate repeta. Companiile au nevoie de venituri din servicii de inteligență artificială, nu de economii de costuri, pentru a alimenta boom-ul centrelor de date.

Cipurile de calculatoare de înaltă performanță necesare pentru a antrena și a rula algoritmii complecși de inteligență artificială sunt din ce în ce mai scumpe, ceea ce a dus la creșterea prețurilor atât pentru marile companii de tehnologie, cât și pentru start-up-uri.

În general, investițiile în centrele de date reprezintă unele dintre cele mai mari infuzii de bani într-o anumită tehnologie din istoria Silicon Valley.

author avatar
Radu Jacotă Redactor