AcasăTEHNOLOGIECea mai recentă frenezie a gadgeturilor cu inteligență artificială: eliminarea smartphone-urilor

Cea mai recentă frenezie a gadgeturilor cu inteligență artificială: eliminarea smartphone-urilor

Telefoanele inteligente au fost lente în integrarea funcțiilor de inteligență artificială generativă

Zeci de dispozitive conectate la internet sunt acum descrise ca fiind alimentate de inteligența artificială. Dar, gadgetul care atrage cel mai mult atenția este un înlocuitor de smartphone care arată ca o jucărie Playmobil.

R1 este un „companion de buzunar” cu inteligență artificială. Costă 199 de dolari. Peste 40.000 au fost vândute la  precomandă în ultima săptămână, potrivit Financial Times. Creatorul Rabbit, care a strâns 30 de milioane de dolari de la investitori, îl descrie ca fiind o nouă generație de dispozitive în comparație cu umilul telefon.

R1 a  fost antrenat pe “interfețe existente”, cum ar fi aplicațiile, și poate îndeplini sarcini – de exemplu, rezervarea unui bilet de tren – în numele unui utilizator.

Telefoanele inteligente au fost lente în integrarea funcțiilor de inteligență artificială generativă. Lipsa ideilor de actualizare a contribuit la scăderea vânzărilor de unități anul trecut.

Livrările de la cele mai mari cinci companii au scăzut cu 3% în 2023, potrivit datelor IDC. La 1,17 miliarde, totalul este la minimul ultimului deceniu. Dacă gadgeturile cu IA ar putea ocupa doar 0,1% din vânzările globale de smartphone-uri, piața ar putea valora jumătate de miliard de dolari.

Inteligența artificială este deja cel mai popular domeniu de investiții pentru capitalul de risc. PitchBook a urmărit anul trecut tranzacții în valoare de aproape 80 de miliarde de dolari în domeniul IA și al învățării automate. Deși totalul a scăzut din 2021, a reprezentat 23 % din tranzacții – cel mai mare din toate sectoarele.

Start-up-ul Humane din San Francisco, creat de foști angajați ai Apple, a strâns deja peste 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea AI Pin. Costă 699 de dolari plus un abonament de 24 de dolari pe lună care accesează rețeaua T-Mobile.

Aparatul poate fi folosit pentru a efectua apeluri, a asculta muzică și a răspunde la întrebări. Printre investitori se numără și OpenAI.

Firma de consultanță Precedence Research se așteaptă ca telecomunicațiile să fie cea mai mare piață pentru hardware-ul de inteligență artificială.

Companiile de smartphone-uri nu vor ceda această piață noilor veniți. Ar putea elimina cererea pentru produsele Humane și Rabbit prin încorporarea funcțiilor de IA în noile telefoane mobile înainte ca start-up-urile să aibă timp să își livreze produsele.

author avatar
Radu Jacotă Redactor