AcasăTEHNOLOGIECe se află în spatele represiunii Big Tech din China

Ce se află în spatele represiunii Big Tech din China

Mai multe guverne încearcă să restrângă puterea financiară și economică în creștere a giganților tehnologici, dar puține au libertatea politică pe care o are China.

Guvernul de la Beijing a publicat  proiecte de reguli antitrust care vizează reducerea comportamentului monopolist al gigantelor sale platforme de internet. Potrivit analiștilor, este o mișcare ce  va duce la un control sporit al piețelor de comerț electronic, precum și al platformelor de livrare și plată a produselor alimentare, printre altele. Teoretic,  regulile propuse sunt menite să încurajeze concurența loială și să protejeze consumatorii. Aceasta este o schimbare dramatică față de abordarea în cea mai mare măsură practică pe care China a adoptat-o ​​până acum cu giganții săi tehnologici.

Noua politică va afecta marii jucători de pe piața chineză –  firme de internet, comerț electronic, precum Alibaba, JD.com și Pinduoduo, platforma de livrare de alimente  Meituan sau rețeaua de socializare și jocuri Tencent. Marile platforme chineze au fost acuzate că  includ colectarea obligatorie a datelor utilizatorilor, tratarea diferită a clienților pe baza obiceiurilor lor de cheltuieli și stabilirea prețurilor bazate pe algoritmi, favorizând noii utilizatori. Administrația de stat a Chinei pentru reglementarea pieței, organismul care reglementează monopolurile și care a emis noile  proiecte, a declarat că dorește să împiedice platformele să domine piața sau să adopte metode care să blocheze concurența loială.

Efectele economice ale pandemiei au accelerat lucrurile

COVID-19 ar fi putut să împingă problema în continuare pe agenda de reglementare a pieței. Pe măsură ce China a ieșit din blocajele dureroase pentru a stopa răspândirea virusului la începutul acestui an, firmele mari de tehnologie au beneficiat de o creștere a comerțului electronic, în timp ce întreprinderile mai mici s-au luptat pentru supraviețuire iar multe dintre ele au raportat falimentul. Confruntându-se cu posibilitatea de a agrava o problemă deja alarmantă de inegalitate, Beijingul ar fi putut decide că este timpul să ia măsuri mai dure, notează Al Jazeera. Regulile au fost dezvăluite după ce Comitetul chinez de stabilitate financiară și dezvoltare, un organism la nivel de cabinet condus de vicepremierul Liu He, a solicitat consolidarea forțelor de ordine antimonopol.

Sufocarea inovației?

De asemenea, aceste reguli vin după suspendarea neașteptată săptămâna trecută a ofertei publice inițiale (IPO) de 35 miliarde de dolari a Ant Group – o filială Alibaba care oferă o serie de servicii de plată și financiare – autoritățile de reglementare avertizând firma că afacerea sa de împrumuturi online va fi supusă unui control mai strict. Întreruperea bruscă a IPO a șocat investitorii și piețele la nivel global, văzând-o  ca o mișcare  guvernamentală de a reduce influența cofondatorul  Alibaba, miliardarul Jack Ma, care, la o conferință de presă cu doar câteva zile înainte de IPO Ant, a criticat Beijingul pentru “sufocarea inovației”. În zilele de la dezvăluirea proiectului de reguli, giganții tehnologiei chineze au pierdut aproape 290 de miliarde de dolari în valoare de piață, deoarece investitorii au vândut frenetic acțiunile. Între marți și miercuri, indicele Hang Seng Tech din Hong Kong a scăzut cu 11%, deși a recuperat unele dintre aceste pierderi până vineri, în urma declarației președintele Tencent, Martin Lau,  care a încercat să-i liniștească pe investitori cu privire la efectul pe care noile reguli îl vor avea asupra companiei sale. Planurile guvernului nu sunt încă detaliate și deocamdată nu este clar cum aceste politici, care sunt deschise pentru feedback public până la sfârșitul lunii noiembrie, vor fi puse în aplicare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger