AcasăTEHNOLOGIECe îi lipsește Chinei ca să fie o reală superputere pe piața...

Ce îi lipsește Chinei ca să fie o reală superputere pe piața cipurilor

chinaCe îi lipsește Chinei ca să fie o reală superputere pe piața cipurilor

Giganții tehnologici ai Chinei au depus eforturi uriașe pentru a-și dezvolta proprii semiconductori, o mișcare văzută ca un progres către obiectivul Chinei de a deveni autonomă pe piața cipurilor.

În realitate, China este încă departe, chiar dacă este cu un pas mai aproape de autonomie, potrivit unui expert, citat de CNBC, adăugând că țara este încă puternic dependentă de tehnologia străină.

Semiconductorii sunt componente cheie în orice, de la smartphone-uri la frigidere moderne și autovehicule. Ele au devenit, de asemenea, principala cauză a luptei tehnologice dintre SUA și China. A doua economie a lumii a investit de ani de zile masiv în stimularea industriei interne de cipuri , dar s-a chinuit să ajungă din urmă rivalii din SUA și alte părți ale Asiei. Din ce în ce mai mult, semiconductorii sunt văzuți ca elemente-cheie pentru securitatea națională.

O nouă generație de cipuri

Marile companii chineze de tehnologie au făcut eforturi în acest an pentru a produce cipuri. În august, Baidu a lansat Kunlun 2, cipul său de inteligență artificială de a doua generație. Săptămâna trecută, Alibaba a lansat un cip conceput pentru servere și cloud computing. Producătorul de smartphone-uri Oppo își dezvoltă, de asemenea, propriile procesoare de ultimă generație pentru telefoanele sale.

În timp ce aceste companii își proiectează propriile cipuri, s-ar putea să fie nevoite totuși să se bazeze pe instrumente străine pentru a face acest lucru. Dar când vine vorba de producție și de lanțul de aprovizionare mai larg, giganții chinezi sunt încă foarte dependenți de companiile străine.

Preocupări legate de lanțul de aprovizionare

Motivul pentru care aceste companii își proiectează propriile cipuri este că pot crea semiconductori pentru aplicații specifice, astfel încât să se diferențieze de concurenții lor. Dar cipurile chinezești lansate anul acesta arată dependența Chinei de companii străine.

Noul cip Yitian 710 de la Alibaba se bazează pe arhitectura firmei britanice de semiconductori Arm. De asemenea, va fi construit pe așa-numitul proces de 5 nanometri, cea mai avansată tehnologie de cip din acest moment. Cipul Kunlun 2 de la Baidu se bazează pe procesul de 7 nanometri. Între timp, Oppo lucrează la un cip de 3 nanometri.

Țara nu are o companie capabilă să producă acești semiconductori de vârf la aceste dimensiuni. Ei vor trebui să se bazeze pe doar trei companii – Intel din SUA, TSMC din Taiwan și Samsung din Coreea de Sud.

Dar nu este doar despre producție. Chiar și companii precum TSMC și Intel se bazează pe echipamente și instrumente pentru procesul de producție de la alte companii. ASML , o companie din Olanda, este singura companie din lume capabilă să fabrice o mașină de care producătorii de cipuri au nevoie pentru a produce cele mai avansate cipuri.

Vulnerabilități geopolitice

Dependența de companiile străine lasă firmele chineze vulnerabile la orice tensiuni geopolitice – așa cum s-a întâmplat cu Huawei, dar și cu SMIC. Huawei și-a proiectat propriile procesoare pentru smartphone-uri numite Kirin. Cipurile se bazau de obicei pe cea mai recentă tehnologie și au ajutat gigantul chinez să devină unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume.

Cipurile Huawei au fost fabricate de TSMC. Dar când SUA a pus compania pe lista neagră, TSMC nu a mai putut produce semiconductori pentru Huawei. Acest lucru i-a afectat afacerea cu smartphone-uri la nivel global. SMIC se află, de asemenea, pe lista neagră din SUA, care îi restricționează accesul la tehnologia americană. Aceste sancțiuni ar putea reprezenta o preocupare pentru companiile chineze care își dezvoltă acum propriile cipuri.

Guvernele din întreaga lume văd acum semiconductorii ca fiind o tehnologie extrem de importantă. Președintele american Joe Biden a cerut o investiție de 50 de miliarde de dolari în producția și cercetarea semiconductoarelor și a căutat producători de cipuri să investească în țară. În martie, Intel a anunțat că va cheltui 20 de miliarde de dolari pentru a construi două noi fabrici de cipuri în SUA.

author avatar
Andreea Vlad
698 afisari

2 COMENTARII

  1. Iar se bate apa’n piua cu cipurile.
    Dupa multe fraze incalcite, obosite si dezorientate de o gramatica precara, in sfarsit aflam un lucru clar, dar stiut de ani de zile. Nici China nici SUA nu produc cipuri de ultima generatie, ci doar Taiwanul si Coreea de Sud. Iar masinile de produs echipamente de produs aceste cipuri se fabrica doar in Olanda.
    Da e adevarat ca in martie SUA a pornit o campanie plina de promisiuni ca sa puna bazele unei industrii locale de produs cipuri. Dar din martie si pana acum s-au intamplat multe.
    Initial Senatul SUA a aprobat 20 de bilioane de dollari insa s-a constatat ca nu erau suficienti si recent s-a aprobat proiectul pentru 52 de bilioane ca parte a unui pachet mai generos de 250 bilioane.
    Dar inca nu s-a trecut legea si nu se vede nici o snsa ca fabricatia cipurilor de ultima generatie in SUA sa inceapa in 2022.
    Nu trebuie sa confundam promisiunile si proiectele cu banii efectivi disponibili pentru proiect; e o chestiune de timp.
    Vezi aici: https://www.zdnet.com/article/the-senate-just-agreed-52-billion-to-boost-us-chip-making-its-going-to-take-a-lot-more

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger