AcasăTEHNOLOGIECapcanele energiei solare: sacrifică suprafețe enorme de pământ

Capcanele energiei solare: sacrifică suprafețe enorme de pământ

Razele solare care scaldă Pământul într-un singur an sunt suficiente pentru a alimenta omenirea cu energie – la ritmul actual de consum – timp de 7.000 de ani.

Doar captarea unei fracțiuni minuscule (mai puțin de 0,1%) din această abundență ar putea acoperi teoretic toate nevoile noastre de energie. Nu este de mirare că energia solară a creat o astfel de emoție.  Cu toate acestea, numeroase bariere economice și tehnice stau în calea exploatării acestei resurse aparent nelimitate.Un factor în mare parte neglijat este spațiul necesar pentru instalațiile de energie solară. Cât de mult nu se știe cu adevărat, deoarece rapoartele statistice și modelele oficiale presupun că utilizarea terenului destinat panourilor solare este neglijabilă și, prin urmare, exclud acest factor. Pentru a umple acest gol de informație, un nou studiu, ca parte a proiectului Locomotion finanțat de Uniunea Europeană, care vizează producerea de modele de politică de mediu, estimează că cerințele de teren pentru energie solară sunt departe de a fi neglijabile. Concentrându-se pe UE, Japonia, Coreea de Sud și India, simularea prognozează că, într-un scenariu în care 80 % din electricitate este extrasă din soare până în 2050, instalațiile solare ar necesita până la 5 % din totalul terenurilor(în cazul din Japonia și Coreea de Sud). În UE, cerințele ar ajunge până la 2,8% din teritoriul total al blocului.

Pentru a vă face o idee despre amploarea acestui lucru, 4% din terenurile UE sunt acoperite în prezent cu suprafețe construite, cum ar fi orașe, sate,  drumuri și alte infrastructuri necesare pentru a le susține. În cazul în care jumătate din energia electrică produsă ar provine de la razele solare, terenurile pentru energie solară ar reprezenta peste 50% din suprafața urbană actuală a UE, peste 85% pentru India și peste 75% în Japonia și Coreea de Sud, observă studiul, citat de Al Jazeera. „Această cerere uriașă de terenuri nu va ajuta la tranziția regenerabilă.Ocuparea terenurilor are de obicei mai multe efecte secundare negative, iar impactul estetic va fi observat de mulți, afectând potențial sprijinul public pentru o astfel de tranziție”, spune Dirk-Jan Van de Ven, analist  la Centrul pentru Schimbări Climatice din Olanda. Impacturile directe potențiale includ conversia terenurilor arabile și fragmentarea ecosistemelor. De asemenea, mutarea  panourilor și instalațiilor solare în alte locuri, cum ar fi pădurile și alte zone bogate în biodiversitate, ar implica defrișări în interiorul și afara Europei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
533 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger