AcasăTEHNOLOGIECabluri subacvatice de date: următorul front în lupta tehnologică dintre SUA și...

Cabluri subacvatice de date: următorul front în lupta tehnologică dintre SUA și China?

Cablurile submarine alimentează internetul și devin o nouă sursă de tensiune, pe fondul angajamentelor geopolitice dintre SUA și China

Rețelele de cabluri  submarine alimentează internetul și devin o nouă sursă de tensiune în relațiile internaționale, pe fondul angajamentelor geopolitice tot mai aprinse dintre SUA și China.

Potrivit TeleGeometry, sub apă sunt extinse sute de cabluri masive de telecomunicații cu o lungime de aproape 1,4 milioane de kilometri.

Unele dintre aceste cabluri sunt mai scurte, cum ar fi CeltixConnect de 131 de kilometri care leagă Irlanda de Regatul Unit, notează CNBC. Altele, însă, se întind pe distanțe mult mai mari – precum Asia America Gateway de 20.000 de kilometri.

Se preconizează că numărul de cabluri subacvatice de pe întreaga planetă va crește în următorii ani, reflectând cererea tot mai mare de trafic de date generată de răspândirea streaming-ului video și a serviciilor cloud. Sunt coloana vertebrală a internetului global, transportând 99% din traficul de date intercontinental din lume.

Mai recent, giganții americani din domeniul tehnologiei au investit sume semnificative pentru a-și instala propriile cabluri.

În 2021, Meta și Google au anunțat că intenționează să instaleze două, care să lege coasta de vest a SUA de Singapore și Indonezia. Se preconizează că Pacific Echo și Bifrost vor crește capacitatea de date între regiuni cu 70% și vor îmbunătăți fiabilitatea internetului.Google lucrează, de asemenea, la un cablu submarin numit Equiano, care vizează conectarea Africii cu Europa.

Reparații și spionaj

Citând surse anonime din cadrul Departamentului de Stat, Wall Street Journal a raportat în luna mai că oficialii americani au avertizat în privat firmele de tehnologie, inclusiv Google și Meta că cablurile submarine din regiunea Pacificului ar putea fi vulnerabile la spionarea de către navele chineze de reparații.

S.B. Submarine Systems, o companie chineză controlată de stat care ajută la repararea cablurilor internaționale, părea să ascundă locațiile navelor sale de sistemele de urmărire prin radio și satelit, potrivit WSJ.

În martie 2023, un raport Reuters preciza că un comitet interinstituțional numit Team Telecom lucra pentru a împiedica orice cablu submarin să conecteze direct teritoriul SUA cu China continentală sau Hong Kong, din cauza temerilor legate de spionajul chinez.

China a investit sute de milioane de dolari pentru a-și crea propria infrastructură de cabluri și  a  rivaliza  cu cea a Statelor Unite.

Astfel de rețele devin o sursă de dispută în materie de securitate națională. Datele pe care le trimit pot implica comunicații cu mize mari, inclusiv coordonarea misiunilor diplomatice, operațiuni secrete și colectarea de informații.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
549 afisari

1 COMENTARIU

  1. „care să lege coasta de vest a SUA de Singapore și Indonezia.”

    -si asa aflam cum se raspandeshte jegul si mizeria in Lume:
    nu prin virus!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger