AcasăTEHNOLOGIEBlockchain. Tehnologia criptomonedelor va digitaliza identificarea migranților în UE?

Blockchain. Tehnologia criptomonedelor va digitaliza identificarea migranților în UE?

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană se confruntă din nou cu un aflux de imigranți.În 2015, criza refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord a stabilit recorduri, peste 1,3 milioane de persoane căutând refugiu european.

Cu toate acestea, invazia rusă în curs de desfășurare a făcut ca aproape 5,3 milioane de refugiați ucraineni să intre deja în UE. Deși există o distincție între statutul juridic al migranților ucraineni și valurile anterioare, fluxurile de migrație către blocul comunitar sunt în creștere de ani de zile și rămân o problemă politică importantă.

Intrând prin diferite puncte de trecere a frontierei și dispersându-se cu ușurință pe întreg continentul, o componentă cheie care trebuie abordată este catalogarea migranților.

Tehnologia Blockchain, cu descentralizarea și nivelul de criptare pe care le oferă, poate oferi o soluție cuprinzătoare la această problemă și trebuie să fie avută în vedere de factorii de decizie politică din UE atunci când elaborează reglementări.

Blockchain este o tehnologie relativ nouă, inventată în 2008, în principal pentru a facilita tranzacțiile cu criptomonede.

Dar este folosită și la digitalizarea serviciilor publice. Natura sa imuabilă și distribuită oferă o rețea mai sigură decât bazele de date tradiționale, eliminând nevoia de intermediari pentru a garanta siguranța datelor stocate.

Spre deosebire de formele tradiționale de identificare, ID-urile digitale blockchain ar preveni frauda și ar proteja împotriva furtului de identitate.

Rețeaua de ID-uri ar fi invulnerabilă la piraterie, subliniază EUObserver, iar registrul descentralizat înseamnă că identificările pot fi accesate în întreaga lume. În cazul migrației și al politicii de migrație, acest acces și această garanție de autenticitate sunt vitale pentru identificarea și catalogarea refugiaților la sosirea lor la granițele UE.

S-au înregistrat deja unele progrese în aplicarea acestei tehnologii la migrație. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați a început să folosească date biometrice de înregistrare.

Această abordare de digitalizare a identificării ajută la abordarea unora dintre provocările principale cu care se confruntă în mod obișnuit refugiații. În cazul actelor de identitate fizice, guvernele își stochează datele în mod centralizat pe servere. Acest lucru le lasă sensibile la amenințări externe, cum ar fi hacking-ul și chiar eșecul statului.

Odată ce migranții fug din țările lor de origine, accesul lor la actele de identitate guvernamentale este foarte limitat, dacă nu chiar complet tăiat, lăsându-i fără acte de identitate și, uneori, apatrizi.

Cu programele de identificare blockchain, identificarea ar fi, în schimb, stocată în format digital, accesibilă țării de destinație odată cu sosirea refugiaților.

author avatar
Radu Jacotă Redactor