AcasăTEHNOLOGIEBigTech ocupă adâncurile oceanelor

BigTech ocupă adâncurile oceanelor

Accesul la internet se bazează pe mii de kilometri de cablu care traversează oceanele lumii, furnizând 98% din traficul de date. Giganții tehnologiei investesc miliarde de dolari în acest sector.

„Faptul că poți posta o imagine pe Facebook sau un videoclip pe YouTube și oamenii o pot vedea oriunde în lume este uluitor, dar este nevoie de o mulțime de lucruri în culise și de sub ocean pentru ca aceasta să se întâmple”, spune Alan Mauldin, director de cercetare la TeleGeography, citat de BBC.

Datele circulă de-a lungul fibrelor optice subacvatice, legând țări și continente. De exemplu, cablul Asia-America Gateway se întinde pe 20.000 km.

TeleGeography estimează că furnizorii de conținut – Google, Facebook, Amazon și Microsoft – au cheltuit aproape 2 miliarde de dolari pentru construcția acestor rețele în ultimii cinci ani.

Google, în special, investește într-o serie de cabluri proprii. Două dintre ele –Curie și Dunant – vor interconecta SUA, America de Sud și Europa.

Alte două vor fi terminate în curând. Cablul Equiano care rulează din Portugalia pe coasta de vest a Africii până în Africa de Sud și cablul Grace Hopper care leagă SUA, Marea Britanie și Spania.

Cererea mai mare de lățime de bandă și extinderea accesului la zone noi sunt două motive pentru aceste investiții-gigant.

Dar este, de asemenea, o investiție în serviciile de cloud computing ale Google – un spațiu deosebit de competitiv în rândul marilor companii de tehnologie.

Cloud a devenit o afacere imensă, deoarece firmele și-au mutat nevoile de calcul și stocare digitală în servicii precum AWS-ul Amazon și Azure de la Microsoft.

Componenta principală a cablului, fibra optică, este subțire ca un fir de păr. Fiecare cablu are câteva perechi de fibre optice care sunt acoperite cu multe straturi de protecție pentru a preveni daunele provocate de traficul navelor, activitățile de pescuit și dezastrele naturale. În ciuda costului și dificultății instalării, cablurile sunt mult mai eficiente decât sateliții.

Între 2016 și 2020 au fost desfășurate peste 400 de cabluri subacvatice noi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger