Eforturile Uniunii Europene de a lua măsuri drastice împotriva conținutului digital ilegal și dăunător în cadrul blocului comunitar sunt pe cale să ia amploare.
Începând de vineri, un total de 19 platforme online și motoare de căutare foarte mari – numite VLOP – vizitate lunar de peste 45 de milioane de europeni vor trebui să respecte regulamentul UE privind conținutul online adoptat în 2022, Actul privind serviciile digitale (DSA).
Printre platformele de social media aflate în vizor se numără Facebook, Instagram, TikTok, X (fostul Twitter), YouTube, Snapchat, LinkedIn și Pinterest, notează Politico. Amazon, Booking, AliExpress, Zalando, Google Shopping, precum și Wikipedia și Google Maps se vor confrunta, de asemenea, cu noua muzică de reglementare. Regulile se vor aplica și magazinelor de aplicații ale Google și Apple, precum și Google Search și Bing de la Microsoft.
Companiile vor trebui să elimine rapid conținutul ilegal, cum ar fi fotografiile cu abuzuri sexuale asupra copiilor, precum și să evalueze și să propună măsuri concrete pentru a contracara riscurile majore pe care platformele lor le prezintă pentru societate, inclusiv răspândirea dezinformării și hărțuirea cibernetică. Vor trebui să fie mai transparente în ceea ce privește modul în care funcționează.
Comisia Europeană va putea aplica amenzi de până la 6% din veniturile globale anuale ale unei companii. De asemenea, în cazuri excepționale de neconformitate gravă, executivul UE ar putea interzice temporar unei companii de tehnologie să își desfășoare activitatea în cadrul blocului comunitar. Bruxelles-ul va fi sprijinit de organismele naționale de supraveghere din țările în care companiile își au sediul european, inclusiv Irlanda.
Platformele online și motoarele de căutare foarte mari vor trebui să plătească o taxă de până la 0,05% din veniturile lor globale pentru a finanța activitatea de aplicare a legii a Comisiei.Printre alte obligații cheie cu care se vor confrunta aceste site-uri și aplicații mari în conformitate cu noul regulament se numără: ținerea sub control a conținutului dăunător, cum ar fi dezinformarea și hărțuirea; termeni și condiții mai ușor de înțeles pentru utilizatori; sfârșitul unor reclame direcționate; informații detaliate despre persoanele care moderează conținutul.Așa-numitele modele întunecate – modelele manipulative care îi îndeamnă pe oameni să accepte ceva ce nu își doresc de fapt, cum ar fi consimțământul pentru a fi urmăriți online – vor fi interzise.
Autoritățile de reglementare vor avea acces la datele și la algoritmii companiilor, le vor putea inspecta birourile și solicita documente de afaceri sensibile. Pe lângă autoritățile Comisiei, firmele de audit vor parcurge în mod specific evaluarea și măsurile fie pentru a aproba activitatea companiilor, fie pentru a face recomandări suplimentare.