AcasăTEHNOLOGIEBig Tech este America! Va reuși justiția să spargă monopolul giganților tehnologici?

Big Tech este America! Va reuși justiția să spargă monopolul giganților tehnologici?

Google a încălcat legile anti-monopol în materie de căutare online. Din nefericire, decizia Tribunalului districtual din Columbia, Washington, nu va însemna sfârșitul practicilor monopoliste în Big Tech

Google a încălcat legile anti-monopol în materie de căutare online. Din nefericire, decizia Tribunalului districtual din Columbia, Washington, nu va însemna sfârșitul practicilor monopoliste în Big Tech.

În America, nu este ilegal să fii singura companie de pe piață dacă acest lucru se datorează meritelor, dar un monopol ilegal presupune angajarea în practici care alterează cursul natural al concurenței, relatează Modern Diplomacy.

Departamentul de Justiție, mai întâi sub administrația Trump, iar acum sub cea a lui Biden, a acuzat Google de manipularea rezultatelor căutărilor pentru a favoriza propriile servicii și produse în detrimentul concurenților săi și de utilizarea datelor de la un serviciu pentru îmbunătățirea altuia.

Ce urmează? Probabil, instanța va începe „faza de remediere”, în care ambele părți – acuzatul și reclamantul – vor propune măsuri pentru corectarea încălcării și restabilirea concurenței pe piață.

Apoi există cea mai drastică măsură. Dizolvarea monopolului prin divizarea companiei în mai multe companii mai mici (cum ar fi Google Search, Google Ads, Google Maps, YouTube, Android, Google Cloud).

Patru destrămări de monopoluri

În istoria SUA au avut loc 4 destrămări majore de monopoluri. Cea mai cunoscută a fost Standard Oil, pe care Curtea Supremă a Statelor Unite a divizat-o în 34 de companii independente în 1911 (inclusiv ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips sau BP).

În același an, American Tobacco Company a fost divizată în patru concurenți (despre care s-a constatat ulterior că se înțelegeau între ei pentru a institui un monopol de facto).

În 1982, compania de telefonie AT&T a fost divizată într-o singură entitate interurbană și șapte birouri regionale supranumite „Baby Bells”.

În 1999, judecătorul Thomas Penfield Jackson a declarat că Microsoft era un monopol ilegal: își folosea poziția dominantă pe piața sistemelor de operare pentru a-și impune browserul Internet Explorer. Judecătorul a adoptat toate remediile, inclusiv divizarea Microsoft în două companii: una pentru sistemul de operare și alta pentru aplicații precum Explorer.

Microsoft a făcut apel la hotărâre, iar instanța a modificat verdictul în 2001, nu pentru că era incorect, ci pentru că era excesiv. Până atunci, procesul inițiat de administrația Bill Clinton fusese moștenit de cea a lui George W. Bush, care a soluționat cazul cu o admonestație.

Microsoft a „promis” să nu cumpere sau să nu pedepsească producătorii de PC-uri pentru includerea de software concurent și să împărtășească interfețele sale de programare a aplicațiilor cu alte companii pentru a asigura interoperabilitatea.

Putere și trilioane de dolari

Google are banii și avocații necesari pentru a prelungi acest proces la infinit. Washingtonul are cel puțin alte patru procese deschise împotriva Amazon, Apple, Facebook și Microsoft. Vor însemna o serie de  lupte epuizante de-a lungul anilor –  și compromisuri.

Companiile Big Tech au acumulat  multă putere și trilioane de dolari. E greu de crezut că justiția americană va reuși să le spargă monopolul, indiferent ce administrație vine la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

Însuși politicienii se tem de puterea acestor companii ale căror cifre de afaceri și profituri depășesc PIB-ul unor țări. Dacă America e țara capitalismului, atunci giganții tehnologici sunt America.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

Nici nu a intrat interdicția în vigoare, dar TikTok a devenit deja nefuncţional în SUA. Mesajul afișat utilizatorilor

Aplicaţia TikTok a devenit nefuncţională în SUA, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de interzicere a platformei.Un mesaj...

Stare de alertă maximă la Washington, înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă. Măsuri sporite de securitate

Forțele de ordine sunt în alertă la Washington, înainte de cea de-a doua învestire a lui Donald Trump ca preşedinte.Se estimează că evenimentul va...
proger