AcasăTEHNOLOGIEBătălie globală pentru câțiva microni

Bătălie globală pentru câțiva microni

Microni, dar sunt miza unei lupte economice: China a început o cursă de viteză pentru a stăpâni tehnica producției de semiconductori, în timp ce Statele Unite se străduiesc să o blocheze.

Semiconductorii sunt esențiali pentru a ne alimenta smartphone-urile, mașinile și multe dintre obiectele noastre de zi cu zi. Acestea reprezintă o piață de 442 miliarde de dolari, un salt cu 5% în 2020, potrivit firmei IDC, și care ar trebui să crească cu 7% în 2021. Pandemia a crescut cererea și a perturbat lanțurile de distribuție, provocând o penurie în Europa și Statele Unite. Rezultat: Peugeot, Ford, Volkswagen au fost nevoiți să închidă fabrici întregi în această primăvară din lipsa acestor cipuri.

Slăbiciunea Chinei

Astăzi, producția de semiconductori este dominată de doi giganți: Samsung, 28% din piața mondială, și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care furnizează 22% din nevoile globale. Mai presus de toate, TSMC produce 50% din componentele cu valoare adăugată ridicată, cele mai miniaturizate, care echipează smartphone-uri de ultimă generație. Cea mai mare parte a producției este concentrată în Asia, dar în afara Chinei. La rândul ei, China nu stăpânește tehnologia pentru a produce componente de ultimă generație și trebuie să importe. Statele Unite sunt conștiente de această vulnerabilitate.

Politica sancțiunilor: Biden merge pe urmele lui Trump

Administrația Trump a adoptat sancțiuni care interzic TSMC să furnizeze clienților chinezi precum Huawei. Aproximativ 60 de companii chineze sunt acum lipsite de accesul la componentele de ultimă generație a semiconductorilor. Măsura a afectat deja Huawei, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume. De atunci, Joe Biden a confirmat această politică. A mers chiar mai departe, în decembrie, prin privarea producătorului chinez Smic de accesul la echipamente americane avansate, esențiale pentru industria semiconductoarelor. De asemenea, China rămâne în urmă în acest domeniu. Cu toate acestea, investește foarte mult pentru a produce în țară 70% din componentele considerate strategice, precum cipurile. „Dificultatea cu care se confruntă chinezii este lipsa inginerilor cu abilități foarte specifice de a produce microcipuri la vârful inovației ”, explică François Candelon, director asociat senior al Boston Consulting Group (BCG) și specialist în industria chineză.  În acest sector în care cursa pentru inovație este esențială, taiwanezii sunt încă cu un pas înainte. Dar pentru furnizorii majori ca TSMC, acest război are un cost deoarece Huawei a reprezentat 14% din vânzările sale. De la embargoul din septembrie 2020, producătorul taiwanez a trebuit să renunțe la trei sferturi din livrările sale către China. Taiwanezii s-ar putea stabili și în Statele Unite prin crearea unei fabrici în Arizona. Producătorul american Intel a anunțat în același timp o investiție de 20 de miliarde de dolari pentru a construi o nouă fabrică în Statele Unite. Este o competiție gigantică care este astfel angajată.

Europa, pe la margine

Comisarul european responsabil cu politica industrială Thierry Breton se străduiește să realizeze o alianță industrială între jucătorii europeni. El a menționat necesitatea de a produce 20% din componentele fabricate în lume pe continent, ceea ce ar echivala cu dublarea cotei actuale de piață. Pentru aceasta, Europa are câteva active. Dar rămâne de văzut dacă poate investi sumele necesare în cercetare și dezvoltare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger