AcasăTEHNOLOGIEBarcelona Mobile Fair: robotul anti-singurătate, clona eternă și gadgeturi din belșug

Barcelona Mobile Fair: robotul anti-singurătate, clona eternă și gadgeturi din belșug

Mobile World Congress (MWC) de la Barcelona, mega-show-ul anual de telecomunicații, este o ocazie pentru producători și operatori de a prezenta o serie de gadgeturi și inovații.

De la clona eternă la exoscheletul conectat, iată câteva dintre cele mai importante apariții ale ediției din 2023.

Taxi zburător

Dezvoltat de gigantul coreean de telefonie SK Telecom în colaborare cu start-up-ul californian Joby Aviation, taxiul zburător UAM va „scurta timpul de călătorie” în orașele afectate de congestie, evitând blocajele din trafic, potrivit proiectanților săi.

La jumătatea distanței dintre un elicopter și o dronă, acest aparat are șase motoare electrice, permițând decolări și aterizări verticale. Poate transporta până la patru persoane, plus pilotul, la o viteză maximă de 320 km/oră.

SK Telecom – care propune un zbor virtual pe cerul Seulului la bordul unui prototip UAM prin intermediul unei căști conectate –  a declarat că acest serviciu ar putea fi lansat încă din 2025 în Coreea de Sud, unde este deja testat.

Clona eternă

Promisiunea unei vieți veșnice prin intermediul unei sosii digitale este promisiunea companiei japoneze Alt Inc, prin proiectul său PAI (Personal Artificial Intelligence) – o clonă virtuală care își poate „înregistra viața” și o poate „transmite familiei și descendenților săi”.

Sunt colectate trei tipuri de informații: imaginea persoanei, prin intermediul fotografiilor și videoclipurilor; vocea sa, prin intermediul înregistrărilor audio; și gusturile sale personale, introduse online. Acest lucru permite clonei să „gândească” ca dublura sa reală.

Prin intermediul acestei clone digitale, „descendenții dumneavoastră pot continua să vorbească și să interacționeze chiar și după moartea dumneavoastră”, a declarat pentru AFP Memori Yamato, directorul de vânzări al Alt, asigurând că informațiile utilizatorilor sunt criptate și, prin urmare, protejate.

Exoschelet conectat

Exoscheletul Able human motion, testat timp de mai mulți ani de o companie din Spania și care urmează să fie lansat pe piața europeană în iunie, permite persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării să se ridice din scaunul cu rotile și să meargă din nou.

Dispozitivul, care se plasează pe picioarele pacientului, este fabricat din fibră de carbon, ceea ce îi limitează greutatea la 10 kilograme. Acesta utilizează senzori pentru a determina mișcările pe care pacientul dorește să le facă.

Potrivit designerilor săi, parametrii de mers – cum ar fi mărimea pașilor – pot fi adaptați în funcție de nevoile individuale, folosind „o aplicație mobilă”. Dispozitivul ar putea fi utilizat în cele din urmă și de persoanele care suferă de boala Parkinson.

Never home alone!

Robotul umanoid NHOA (acronim pentru „never home alone”) este conceput pentru a „reduce singurătatea persoanelor în vârstă care locuiesc la domiciliu”, potrivit Eurecat, centrul tehnologic care l-a dezvoltat împreună cu un consorțiu de companii.

Acest robot portocaliu și alb, care măsoară un metru și jumătate, poate fi controlat prin intermediul unui ecran tactil și, pentru anumite acțiuni, prin voce. Este capabil să interacționeze într-un mod „inteligent din punct de vedere social” și să „construiască o relație emoțională” cu utilizatorul său.

Potrivit lui David Mari, director din cadrul acestui centru de cercetare privat, scopul nu este de a înlocui relațiile umane, ci de a „umaniza” aplicațiile și obiectele conectate utilizate de persoanele în vârstă care trăiesc singure acasă.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
185 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca este poza aparatului „taxi zburator” are mai mult de „sase motoare”, chiombilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger