AcasăTEHNOLOGIEAstrobotic a eşuat! Modulul nu mai poate ajunge la Lună din cauza...

Astrobotic a eşuat! Modulul nu mai poate ajunge la Lună din cauza unei scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine a eșuat. Modulul nu mai poate ajunge la Lună din cauza unei scurgeri de combustibil. De asemenea, compania anunță că s-ar putea să nu mai poată controla modulul său Peregrine pentru mult timp.

Durata misiunii ar putea fi acum măsurată în doar câteva ore, a transmis compania Astrobotic. Cu siguranță, o aselenizare – prima pentru SUA în jumătate de secol – nu mai este posibilă.

Sonda a suferit o „anomalie”

Astrobotic a adăugat că propulsoarele ar putea funcționa cel mult încă 40 de ore.

Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună”, a precizat compania într-un comunicat postat pe X.

„Echipa şi-a actualizat estimările, iar în prezent ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo – o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi durata de viaţă operaţională a lui Peregrine”, a transmis Astrobotic.

108 milioane de dolari, pe apa sâmbetei

Compania Astrobotic Technology din Pittsburgh a dezvoltat Peregrine în baza unui contract de 108 milioane de dolari cu NASA. Vehiculul a fost proiectat de la început pentru a fi relativ ieftin – având ca scop îndeplinirea viziunii NASA de a reduce costul aselenizării unui robot.

Peregrine transportă cinci încărcături utile NASA și alte 15 încărcături. Dintre acestea, un rover de mărimea unei cutii de pantofi de la Universitatea Carnegie Mellon.

În ultimii ani, ţările şi companiile private sunt într-o adevărată cursă ce vizează Luna, satelitul natural al Pământului unde oamenii de ştiinţă speră că mineralele care conţin apă pot fi exploatate pentru a susţine misiuni cu astronauţi pe termen lung.

author avatar
Andrei Ștefan
443 afisari

7 COMENTARII

  1. Niște fătălăi. Păi cum? Au reușit dom’le ăia în anii ’60 cu televizoare pe lămpi și ăștia cu mega computere o dau pe lângă! Serios?

  2. a fost frajala nu au fost pe luna cu echipaj uman pina si 40 la suta din americani stiu asta

  3. magarii astia de americani nu sunt in stare sa trimita o besina de sonda pe luna dar afirma ca au trimis oameni in 79!? tot asa au trimis si sondele alea ce „transmit” de la marginea sistemului solar:))))

    • Nu mai vorbi prostii! Am fost personal acolusha cand a alinizat aia cu modulul, eu ieream pitulat dupe o stanca, sa nu ma vada aia cu cashketa pe cap ca mi-a fost rusine.

  4. Ce conteaza 100 milioane de dolari pe linga miliardele date Ukrainei. Probabil ca inca peste 50 de ani sa poata trimite o cutie de pantofi pe Luna. America first!

  5. Nu se poate, acum 6 luni când rușii nu reușeau se „înroșeau” televizoarele de indivizi care „explicau ” ce rudimentari sunt mujicii și ce ultra-perfecționați sunt vestici. Ei uite că natura nu ține cont de „prioritățile” propagandei și îi arde pe toți la fel. Eu ca și atunci ( era vorba de ruși) le urez acum americanilor să nu renunțe, e normal pentru omenire să aibă și eșecuri, dar din eșecuri am devenit ceea ce suntem astăzi , deci succes și vouă și rușilor și chinezilor și indienilor și tuturor celor care se chinuie ca progresul umanițății să depășească nebunia politicienilor și a sponsorilor lor.

  6. Pai io stiam ca in spatiul cosmic nu e nevoie sa tii motorul pornit (ca polueaza), aduci modulul la viteza maxima dupa care opresti motorul, nu mai ai nevoie de combustibil, pentru ca in spatiu nu ai nici gravitatie nici atmosfera care sa te incetineasca. Daca de exemplu tragi un glont in spatiu, acesta va calatori la infinit fara sa-si piarda din viteza initiala. Pana cand se va lovi eventual de un obstacol in calea lui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger