AcasăTEHNOLOGIE“Apartament nou”, piață de 100 de miliarde de dolari. Cum va arăta...

“Apartament nou”, piață de 100 de miliarde de dolari. Cum va arăta noua bază lunară a NASA?

Dacă NASA vrea să se întoarcă pe Lună, de data aceasta trebuie să rămână acolo. Prin programul său Artemis, agenția spațială americană intenționează să plaseze pentru prima dată omenirea pe o altă planetă decât Pământul.

Illustration of concept

Dar construirea unei baze lunare nu este o sarcină ușoară. Electricitate, vehicule, habitate… industria spațială lucrează deja din greu la dezvoltarea tehnologiilor necesare.

„Este un fel de Cupă Mondială a inginerilor”, a declarat pentru AFP Neal Davis, care lucrează pentru Dynetics, o companie americană care și-a prezentat luna trecută prototipul de vehicul lunar (rover), la Simpozionul Spațial de la Colorado Springs.
Cu toate acestea, „probabil” abia cu misiunile Artemis 7 și următoarele va fi posibilă „locuirea permanentă pe suprafața” Lunii, susține Jim Free, administrator asociat la NASA. Adică, abia în anii 2030. Baza va fi compusă din mai multe module pentru a diversifica locurile de explorare științifică și pentru a oferi mai multă flexibilitate pentru aselenizări.

Comunicații și energie

„Primul pas este reprezentat de comunicații”, a precizat Joe Landon, șeful Crescent Space, o filială nou înființată a Lockheed Martin dedicată serviciilor lunare. „Gândiți-vă că vă mutați într-un apartament nou: primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă conectați telefonul și internetul”.Cu doi sateliți (pentru început), compania vrea să devină furnizorul de internet și GPS pe Lună. Estimează piața lunară la „100 de miliarde de dolari în următorii zece ani”.

A doua cerință este conectarea la curent. Astrobotic (220 de angajați) este una dintre cele trei companii selectate de NASA pentru a dezvolta panouri solare aproape verticale.La polul sud al Lunii – o destinație vizată deoarece acolo există apă sub formă de gheață – Soarele se ridică doar puțin deasupra orizontului. Prin urmare, razele sale lovesc orizontal.Panourile Astrobotic vor fi conectate între ele prin cabluri de câțiva kilometri lungime, la o înălțime de aproximativ 18 metri.

Vehicule

NASA a cerut industriei să proiecteze un vehicul nepresurizat (deschis) pentru două persoane, gata pentru 2028.Spre deosebire de roverele din misiunile Apollo, acesta va trebui să fie capabil să funcționeze autonom.

Multe companii au făcut pasul cel mare. Lockheed Martin profită de experiența General Motors în domeniul vehiculelor electrice și de teren.Dynetics, o filială a gigantului Leidos, a făcut echipă cu Nascar, organizatorul curselor de mașini din Statele Unite.Prototipul, care se va deplasa cu o viteză de până la 15 km/h, include un braț robotizat și anvelope metalice țesute.

Pe termen mai lung, NASA lucrează cu agenția spațială japoneză (Jaxa) la un vehicul presurizat, în care nu va fi necesară purtarea unui costum spațial.

Habitalele

În cele din urmă, astronauții vor avea nevoie de o casă.NASA a atribuit un contract de 57,2 milioane de dolari companiei de imprimare 3D ICON, cu sediul în Texas, pentru a dezvolta tehnologia necesară. Solul lunar urmează să fie folosit ca material de construcție.

Alte companii, precum Lockheed Martin, dezvoltă concepte de habitate “gonflabile”, cu dormitoare, bucătărie și spațiu pentru instrumentele științiice,  trimise de o rachetă de aprovizionare.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă
255 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri