AcasăTEHNOLOGIEAmerica Latină, noul boom al criptomonedelor

America Latină, noul boom al criptomonedelor

Săptămâna trecută, El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. O astfel de mișcare este într-adevăr istorică și fără precedent, dar poate că nu este deloc surprinzătoare, având în vedere relația de aprofundare pe care o dezvoltă multe țări din America Latină cu monedele digitale.

“Cripto-ul a devenit o linie de salvare,  din Mexic până în Patagonia”, spune analistul David Walsh.

Într-adevăr, politicieni din  Argentina, Columbia, Paraguay, Brazilia și Panama au lansat consultări publice cu privire la adoptarea plăților cu criptomonede.

Dintre aceste țări, cel mai probabil Paraguay va urma în curând exemplul El Salvador sau, cel puțin, va introduce legi favorabile față de criptomonede.

Parlamentarul Carlos Rejala și-a exprimat sprijinul pentru președintele din El Salvador, Nayib Bukele, și a făcut aluzie luni la un „proiect important” care „va inova Paraguay în fața lumii”, cu trimitere directă la Bitcoin.

Rejala este așteptat să prezinte un proiect de lege, care să faciliteze exploatarea criptografică și să atragă întreprinderile cripto care doresc să se înființeze în țară.

Potrivit Coindesk, Rejala a început să urmeze tendința Bitcoin în 2017, înainte de a deveni el însuși un comerciant de cripto în 2019.

Și în Panama, parlamentarii se mobilizează pentru a prezenta planuri pentru noi legi privind criptomonedele.

„Panama nu poate fi lăsată în urmă. Dacă vrem să fim un adevărat centru tehnologic și antreprenorial, trebuie să sprijinim criptomonedele”, a declarat Gabriel Silva, deputat în Adunarea Națională.

Teren fertil

Există o explicație pentru acest boom cripto: la fel ca în multe țări în curs de dezvoltare, națiunile din America Centrală și de Sud sunt afectate intermitent de crize politice și economice și de greutățile paralizante cauzate de acestea.

În fața inflației crescânde și în absența serviciilor bancare tradiționale pentru zone mari ale populației, Bitcoin și alte monede digitale au crescut vertiginos în popularitate.

Numai în El Salvador, aproximativ 70% din populație nu folosește sau nu are acces la serviciile bancare.

În Venezuela, oamenii au început să se dedice monedelor digitale cu mult înainte decât mulți dintre vecinii lor regionali, în încercarea de a supraviețui hiperinflației care face ravagii – în martie, banca centrală a țării a tipărit pentru prima dată bancnota de 1 milion bolivari, în valoare de aproximativ 0,40 euro.

Criptomonedele nu sunt lipsite de riscuri, în special având în vedere volatilitatea extremă a prețului Bitcoin. În ciuda știrilor încurajatoare din El Salvador, valoarea Bitcoin a continuat să scadă.

Dar pentru unele țări, inclusiv pentru cele din America Latină, aceste riscuri vor continua să fie o perspectivă mai atractivă în perioadele de turbulență economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger