AcasăTEHNOLOGIEAltruism și milioane de dolari. Cum a reușit Biden să comande inteligența...

Altruism și milioane de dolari. Cum a reușit Biden să comande inteligența artificială

Corporația RAND a jucat un rol-cheie în redactarea noului ordin executiv al președintelui Joe Biden privind inteligența artificială

Corporația RAND – un think tank internațional proeminent care a fost recent legat de o rețea de influență în creștere susținută de miliardari din domeniul tehnologiei – a jucat un rol-cheie în redactarea noului ordin executiv al președintelui Joe Biden privind inteligența artificială.

Dispozițiile avansate de RAND în ordinul executiv din octombrie includ un set de cerințe de raportare pentru cele mai puternice sisteme de inteligență artificială, aparent concepute pentru a reduce riscurile catastrofale ale tehnologiei, notează Politico. Aceste cerințe sunt foarte apropiate de prioritățile politice urmărite de Open Philanthropy, un grup care a injectat milioane de dolari în RAND în 2023.

Finanțat de co-fondatorul miliardar al Facebook și director executiv al Asana, Dustin Moskovitz, și de soția sa Cari Tuna, Open Philanthropy este un contributor important al cauzelor asociate cu „altruismul eficient” – o ideologie, făcută celebră de fondatorul FTX căzut în dizgrație, Sam Bankman-Fried, care pune accentul pe o abordare a filantropiei bazată pe date.

Altruiștii eficienți își concentrează acum o mare parte din atenție asupra inteligenței artificiale și presează din ce în ce mai mult Washingtonul să abordeze potențialul apocaliptic al tehnologiei.

Legătura dintre ideile altruiste efective și industria IA este deja strânsă. Acum, RAND servește ca un vehicul puternic prin care aceste idei intră în politica americană.

Atât directorul general Jason Matheny, cât și Jeff Alstott, cercetător principal în domeniul informaticii, sunt binecunoscuți ca fiind altruiști eficienți și ambii au legături cu administrația Biden:  au lucrat împreună atât la Biroul de politică științifică și tehnologică de la Casa Albă, cât și la Consiliul Național de Securitate înainte de a se alătura RAND anul trecut.

RAND a primit mai mult de 15 milioane de dolari în granturi discreționare privind IA și biosecuritatea de la Open Philanthropy la începutul acestui an. Grupul eficient-altruist are legături personale și financiare cu firmele de inteligență artificială Anthropic și OpenAI, iar personalul de top al RAND a fost strâns legat de structurile corporative cheie ale acestor companii.

Matheny este unul dintre cei cinci membri ai „Long-Term Benefit Trust” al Anthropic. Iar Tasha McCauley – o cercetătoare în domeniul managementului la RAND, cu o presupusă teamă adâncă de apocalipsa IA – a părăsit luna trecută consiliul de administrație al OpenAI după ce a încercat să îl înlăture din funcție pe Sam Altman, directorul general al companiei.

Doi bursieri IA finanțați de Horizon Institute for Public Service – o organizație finanțată de Open Philanthropy, care plasează angajați în Washington pentru a lucra la riscurile existențiale și la alte chestiuni politice legate de inteligența artificială și biotehnologii – lucrează la RAND.

Acești bursieri fac parte dintr-o rețea mai amplă a Open Philanthropy și de alte grupuri legate de tehnologie, care finanțează colaboratori în domeniul IA în Congres, în agențiile federale și în cadrul unor think tank-uri cheie din Washington.

Secțiunea 4 a ordinului executiv privind IA cere companiilor să furnizeze informații detaliate despre dezvoltarea modelelor avansate de limbaj și despre marile grupuri tehnologice folosite pentru a le antrena.

De asemenea, implementează noi mecanisme de screening pentru companiile de biotehnologie implicate în sinteza genelor și promovează reguli de cunoaștere a clienților pentru firmele de IA și de biotehnologie.

Pe scurt, altruismul eficient nu înseamnă decât afaceri. Și o influență crescută a RAND asupra  politicii de inteligență artificială de la Casa Albă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor