AcasăTEHNOLOGIEAgricultura, pe urmele Tesla. Primul tractor fără șofer, dezvăluit în SUA

Agricultura, pe urmele Tesla. Primul tractor fără șofer, dezvăluit în SUA

Agricultura, pe urmele Tesla. Primul tractor fără șofer, dezvăluit în SUA

Așa cum automobilele Tesla se pot deplasa de manieră autronomă, un tractor fără șofer a fost prezentat la salonul high-tech de la Las Vegas, Consumer Electronics Show (CES) în SUA.

A fost una din curiozitățile cele mai puțin așteptate la Consumer Electronics Show, salonul anual al tehnologiilor din Las Vegas.

Fabricantul John Deere a dezvăluit tractorul JD 8R, în plin deșert, în capitala economică a statului Nevada. Având o masă de 13 tone, tractorul poate funcționa în mod autonom, fără un șofer în cabină.

Camere, senzori, inteligență artificială

Un utilaj ce ar putea transforma radical agricultura americană în viitor, în condițiile în care acest sector este amenințat de o penurie din ce în ce mai mare a mâinii de lucru și care are la ora actuală o vârstă medie de 57,5 ani.

John Deere 8R este, firește, echipat cu GPS, la fel ca multe mașini agricole începând cu anii 1990, dar are în special 12 camere și senzori care pot detecta obstacole, pot opri tractorul și corecta o traiectorie. În trei ani, inginerii au stocat mii de imagini, cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a reduce riscul unor incidente.

John Deere, producător agricol cu mare greutate peste ocean, a anunțat că tractorul autonom va fi disponibil în acest an. Problema este că prețul său s-ar apropia de jumătate de milion de dolari, potrivit tractorsinfo.net.

Prohibitiv? Compania, ale cărei servicii sunt deja mult mai profitabile decât echipamentele potrivit Bloomberg, propune acest tranctor și în locație și susține că va lucra zi și noapte departe de locuințe.

Rămâne de văzut dacă va fi fiabil, profitabil și mai presus de toate legal, la fermele europene „mici” străbătute mai des de axe rutiere decât vastele exploatări din SUA.

author avatar
Tudor Borcea
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger