AcasăTEHNOLOGIEAer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi

Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi

În întreaga lume sunt utilizate aproximativ 2 miliarde de aparate de aer condiționat. Între scurgeri și consumul de energie, emisiile asociate cresc în fiecare an

Este vorba de o pastă albă, granulară, cu proprietăți promițătoare: temperatura sa variază cu peste 50 de grade sub presiune, deschizând calea către o generație revoluționară de aparate de aer condiționat fără emisii cu efect de seră.

Spre deosebire de gazele utilizate în aparatele actuale, acești „agenți frigorifici solizi” nu prezintă scurgeri. De asemenea, sunt „potențial mai eficienți din punct de vedere energetic”, a declarat pentru AFP Xavier Moya, profesor de fizică la Universitatea Cambridge.

În întreaga lume sunt utilizate aproximativ  2 miliarde de aparate de aer condiționat. Între scurgeri și consumul de energie, emisiile asociate cresc în fiecare an, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Moya studiază de 15 ani proprietățile acestor cristale în laboratorul său de la prestigioasa universitate britanică. Scopul este de a identifica cei mai buni agenți frigorifici din această clasă de materiale, deja utilizate de industria chimică.

Cristalele sunt compuse din molecule capabile să se rotească în jurul propriei axe. Când sunt comprimate, mișcarea lor se oprește și își disipă energia sub formă de căldură. Eliberarea lor, pe de altă parte, scade temperatura din jur. Acesta este „efectul barocaloric”.

În paralel cu activitatea de la Cambridge, Moya a înființat în 2019 o companie start-up, Barocal, pentru a aplica în practică descoperirile grupului său.

În ultimii ani, a strâns aproape 4 milioane de euro, în special de la Consiliul European pentru Inovare și de la Breakthrough Energy,  organizație înființată de miliardarul american Bill Gates.

Primul prototip de aparat de aer condiționat are dimensiunile unei valize mari: departe de a fi un miracol al miniaturizării, este destul de zgomotos atunci când un circuit hidraulic crește sau scade presiunea în cei patru cilindri plini cu cristale. Dar funcționează.

Deși mulți cercetători studiază tehnologia refrigeranților solizi, echipa de la Cambridge este un pionier în domeniu, conform Breakthrough Energy, care estimează că astfel de aparate „au potențialul de a reduce emisiile cu până la 75%” în comparație cu sistemele tradiționale.

Barocal speră să lanseze „primul său produs pe piață în 3 ani”, spune Florian Schabus, directorul comercial. Vor fi inițial „unități de răcire pentru centre comerciale mari, depozite, școli” și „centre de date”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
89 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger