AcasăTEHNOLOGIE80 de miliarde de euro în cipuri: prima Megafactory din Europa

80 de miliarde de euro în cipuri: prima Megafactory din Europa

Pe măsură ce criza Covid-19 a făcut lumină asupra importanței cruciale a semiconductorilor, încorporați într-un număr tot mai mare de produse, de la dispozitive electronice la mașini, Europa așteaptă prima sa fabrică de cipuri de ultimă generație.

Gigantul american Intel dorește să înființeze în Europa două unități de producție de 10 miliarde de euro și 1.500 de angajați fiecare, potențial suplimentate în viitor cu alte șase – o investiție de 80 de miliarde de euro, potrivit directorului companiei, Pat Gelsinger.

Un proiect în concordanță cu ambiția comisarului european Thierry Breton, care consideră că astfel de fabrici sunt “strategice” pentru Uniunea Europeană.

Silicon Saxonia

Grupul american trebuie să anunțe locația aleasă la începutul lui 2022. Pentru mulți experți, regiunea Dresda din Germania, unde marile nume din sector(Bosch, Global Foundries, Infineon etc) sunt deja stabilite, ar fi destinația preferată de Intel.

“Dresda pare să bifeze toate opțiunie”, subliniază Jean-Christophe Eloy, președintele firmei de cercetare Yole Developments, specializată în piața semiconductorilor.

Într-adevăr, această regiune a landului Saxonia, numită deseori Silicon Saxonia, “are terenuri și un potențial de muncă foarte semnificativ, în special cu proximitatea Poloniei și Republicii Cehia”.

Franck Bösenberg, directorul asociației „Silicon Saxony” care reunește jucători locali din sector, a confirmat pentru AFP că „discuțiile sunt încă în curs” pentru a saluta mega-proiectul Intel.

Bavaria este, de asemenea, un candidat pentru înființarea „megafactory” Intel . Dar șansele sale par mai reduse, în special din cauza dimensiunii fizice a unui astfel de proiect uriaș și a tensiunilor deja existente pe piața locală a muncii.

Potrivit lui Jean-Christophe Eloy, Franța și Italia ar putea fi integrate în viitorul lanț de producție, posibil prin asamblarea unor componente și logistică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor