Big Tech pune carul înaintea boilor: investește sume colosale în “internetul mobil de ultimă generație”, schimbă rețelele de telecomunicații ca pe ciorapi, fără ca utilizatorii să le adopte în întregime.
Executivii acestor firme sunt grăbiți: au anunțat că rețeaua 6G este probabil să se lanseze în 2030. Nu este un hype. Consumatorii sunt amețiți, implementarea 5G lasă de dorit, la fel ca și rentabilitatea investițiilor de miliarde de dolari în ultimii ani.
Alți directori de dezvoltare, precum Ha Min Yong de la SK Telecom, au avertizat că discuțiile despre 6G sunt „imature”, deoarece „nu am realizat încă acoperirea 5G”.Operatorii de telefonie mobilă din China, Coreea de Sud și Statele Unite au început să implementeze 5G în 2019. Tehnologia este următoarea generație de internet mobil, după 4G, care promite viteze ultrarapide.
Dar gradul de adoptare în rândul consumatorilor rămâne scăzut. Doar una din șapte persoane din întreaga lume utilizează în prezent un smartphone 5G, potrivit Strategy Analytics.
Cu toate acestea, 5G a fost poziționat de industria telecomunicațiilor nu doar ca un produs de consum pentru viteze de descărcare mai mari, ci și ca o rețea care ar putea sta la baza unor noi tehnologii precum mașinile fără șofer sau taxiurile aeriene fără pilot.Și a intervenit o problemă: după investiții de sute de miliarde de dolari în rețelele 5G, transportatorii au avut dificultăți în a vedea randamentul.
Rețelele de telecomunicații necesită standarde. Acestea sunt, în cel mai bun caz, reguli tehnice acceptate la nivel global care definesc modul în care funcționează o tehnologie și interoperabilitatea acesteia în întreaga lume. Interoperabilitatea se referă la capacitatea a două sau mai multe sisteme de a funcționa împreună.Elaborarea și finalizarea acestor standarde durează mulți ani și implică o serie de actori, de la companii la organisme industriale și legiuitori.
Se lucrează deja la standardele 6G prin intermediul unor facilități de standardizare precum 3GPP, care a contribuit la 5G. Dar, în prezent, se află încă în stadii incipiente.
Dacă 4G devine istorie, se aștepta ca 5G să preia ștafeta, dar cursa pare mult mai lentă. Atâtea G-uri derutează utilizatorii, pentru că nimeni nu se bucură de o posibilă rețea de viteză(6G), dacă nu a testat-o pe precedenta(5G).
Dar oare chiar e istorie? Multe dintre rețelele 5G actuale sunt construite pe baza echipamentelor și a tehnologiei 4G. Însă operatorii pregătesc acum ceea ce ei numesc 5G de sine stătător(standalone). Va utiliza o tehnologie independentă de 4G și vine cu promisiunea de a realiza întregul potențial al 5G. „Mai este încă un pas înainte de 6G și acesta se va numi 5G advanced, care va fi disponibil pe piață peste câțiva ani”, a declarat pentru CNBC Pekka Lundmark, CEO al Nokia.
Mai bine ar reveni la realitate: în acest moment, deoarece standardele 6G nu au fost stabilite, nu există cu adevărat o idee clară despre cum va arăta tehnologia.