AcasăTEHNOLOGIE10 miliarde de euro! Nemții lansează un proiect faraonic: „autostrada electricității”

10 miliarde de euro! Nemții lansează un proiect faraonic: „autostrada electricității”

Sudul industrial al Germaniei trebuie să își asigure aprovizionarea cu energie, în condițiile în care țara și-a închis anul acesta ultimul reactor nuclear.

Un proiect crucial: 700 de kilometri lungime, o capacitate de 4 gigawați și un cost de 10 miliarde de euro. Germania a lansat oficial construcția primei secțiuni a „SuedLink”, cu câțiva ani de întârziere.

Această ” autostradă a energiei electrice”, va însemna că „sudul Germaniei va putea beneficia în viitor de cantitățile mari de energie eoliană din nord”, s-a lăudat ministrul federal al economiei Robert Habeck.

Potrivit AFP, linia de înaltă tensiune de 700 de kilometri ar fi trebuit să intre în funcțiune anul trecut, conform primelor anunțuri făcute cu aproape un deceniu în urmă. Acum, obiectivul este de a o finaliza până în 2028.

Această extindere a rețelei electrice este menită să garanteze „o aprovizionare sigură cu energie electrică în Bavaria și Baden-Württemberg”, două regiuni bogate din sud, prin intermediul a două conexiuni de la municipalități din landul nordic Schleswig-Holstein.

Gazda unor companii importante, precum BMW și Mercedes, dar și a unui număr mare de întreprinderi mici și mijlocii, sudul Germaniei are nevoie de energie pentru a acoperi nevoile sectorului industrial. Și-a închis ultimul reactor nuclear, cu scopul de a acoperi 80% din necesarul de electricitate cu energii regenerabile până în 2030, închizând totodată centralele pe cărbune până cel târziu în 2038.

Linia din Schleswig-Holstein va folosi cabluri subterane, mai degrabă decât linii aeriene de înaltă tensiune, care întâmpină adesea rezistență la nivel local, mai ales din partea fermierilor.

Prima secțiune a se dovedește a fi dificilă, deoarece cablul va trece pe sub râul Elba, ceea ce va necesita săparea unui tunel cu o lungime de aproximativ 5,2 kilometri și un diametru interior de aproximativ 4 metri.

SuedLink va costa 10 miliarde de euro, cu mult mai mult decât se preconiza din cauza îngropării cablurilor. Structura va avea o capacitate totală de transmisie de 4 gigawați, echivalentă cu consumul de electricitate a aproximativ 10 milioane de locuințe.

Cea de-a cincea și ultima secțiune a unei alte linii de transmisie, cu o lungime de 137 km, de pe coasta Mării Nordului, în Schleswig-Holstein, până la granița cu Danemarca, este aproape finalizată. Turbinele eoliene din Danemarca vor alimenta astfel rețeaua electrică germană și chiar europeană, o conexiune fiind planificată pe partea daneză pentru 2024.

1.612 afisari

6 COMENTARII

  1. Deci nemtii cu 10 miliarde de Euro vor produce 4 Gigawati.Esuatul nostru s-a inteles cu ” partenerul Strategic ” sa angajeze Tara intr-un imprumut de 9,4 melearde de Dolari dela Bancile americane,pt. ca sa finanteze o firma americana care acum abia proiecteaza niste minicentrale atomice ( pe banii nostri imprumutati cu ce dobanda tot dela americani.? ca ei nu au bani,sunt amarati. ) Minicentralele vor sosi si vor fi instalate in suteran la Doicesti,abia in anul 2030,( la fel ca aveoanele platite cu banul jos,6,5 melearde de Dolari ). Si vor produce acele ” bombe ” neomologate, despre care se spune ca institutiile abilitate din America,ar fi constatat numai studiind proiectul ca ar avea 16 neconformitati.Adica sunt periculoase pt. mediu,sanatatea si viata oamenilor.Dar tineti-va bine,minibombele vor produce URIASA cantitate de 494 Megawati,adica de 10 ori mai putin decat nemtii,dar cam la acelas pret. Va dati sema in ce rahat ne-a bagat Cocotatul esuat ?

  2. 10 miliarde euro este doar costul construirii liniei de transport
    4 Gigawați este capacitatea maxină de transport a liniei
    costul producerii celor 4 Gigawați e altă poveste ….

  3. Asa,si n-ar fi mult mai avantajos pt.Romania sa termine si sa dea in functiune cele doua unitati dela Cernavoa care zac neterminate in paragina dupa ce au fost investite in ele cateva sute se milioane de Euro ? Si care ar produce peste 1000 de Mw. ? Ar mai fi nevoie de cca.1,7 miliarde de Euro. Comparati cu 9,4 melearde de Dolari plus dobanzileeee,si faceti socoteala.Cu cati bani si ce se obtine in Mw. Da,dar de unde si dela cine mai primeste mangafaua parandaratul ??

  4. Asa,si n-ar fi mult mai avantajos pt.Romania sa termine si sa dea in functiune cele doua unitati dela Cernavoda care zac neterminate in paragina dupa ce au fost investite in ele cateva sute se milioane de Euro ? Si care ar produce peste 1000 de Mw. ? Ar mai fi nevoie de cca.1,7 miliarde de Euro. Comparati cu 9,4 melearde de Dolari plus dobanzileeee,si faceti socoteala.Cu cati bani si ce se obtine in Mw. Da,dar de unde si dela cine mai primeste mangafaua parandaratul ??

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Veste bună pentru România. Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi...

Horoscop – duminică, 10 decembrie 2023. Sfat pentru toţi nativii: bucuraţi-vă de micile plăceri ale vieţii!

Horoscopul zilei de duminică, 10 decembrie 2023, ne atenţionează că ar trebui să ne bucurăm de micole plăceri ale vieţii. Berbecii sunt brutal de...