SMURDoiala

Asa s-ar cuveni sa se cheme acest articul si el nu s-ar referi nici pe departe  la  interesantele  dezbateri  de  la  emisia  de  telepubela  intelectualizata si transmisa  la ore cat mai propice , “Acces direct”,  moderata de o blonda ponosita cu numele Gheorghe, vezi bine,  sau Gherghe, ca e mai putin prozaic si la care participa in tropot de soapte grosolane alde Miguel de la Italia, Simona Trasca, precum si un public de centura !

OTV-ul ca oteveul, ca toata lumea se da la el si e de bonton sa mi-ti-l provoace  si sa mi-ti-l faramiteze iezuitii intolerantei incercanate – ca parca acel ins cu mintea umpluta de calti si cu gandurile impaienjenite elitarist , intitulat  C. Stefanescu, tot venetic de pe la Plus-Nafloca precum gestionarul de la gubern, ar fi mai breaz !? – , dar ce te faci cu irigatorul purificator al acestei antene ( nu pot a va preciza numerul,  caci am vazut secventa cocotata pe hotnews si pe ziare punct ro,  doar  nu mi-am  pierdut  mintile  sa  adast pe astfel de canalizari teve ! ). Acolo a fost ceva cat se poate de limpezitor pentru framantarile curate ale societatii noastre de acum, schimb de palme, lacrimi de crocodil baltite si transformate in ras sacadat, cimilituri transpirate, injurii pedante si imbrinceli costelive, dar nici cu scandalul  “Smurd” nu mi-e rusine ! Izvoarele nationale ale malului par a fi imprevizibile si nesecate.

Ia sa oprim nitel cadrul si sa citim si ce-i dincolo de el. Plecam de la nenea Iancu Caragiale, refuzat la Academie, bandajat cu eticheta de alogen, considerat pandantul romanesc al umoristului Courteline de catre critica frantozeasca. Poate ca tocmai aceasta musteata firoscoasa de arnaut sa fi mijit in calitatea radiografiei exacte pe care a executat-o ‘mnealui lumii noastre. Il asezam alaturi si pe blegosul pufos si simpatico Arafat, cu nume cam usor prea terorizant si de larga amintire internationala. Si dansul a realizat ceva sumetit  in spatiul nostrum si primeste “picioare, spate, gios” imediat ce prisoseste pe lista de sfestanii propagandistice. Acum, sa nu mi-o luati in nume de rau, dar niminea, nicaieri, niciunde nu a fost in stare sa ne explice  cu calm ce si cum. Ba ca se privatizeaza, ba ca nu, ba ca se inchide, ba ca se deschide, ca portile la un concert rock sau ca usile magazinelor in ziua debutului soldurilor anuale. Pas de mai pricepe oarece ! Mai ales ca service private, pardon de expresie, exista déjà, trec mereu cand merg spre ai mei pe langa o chestie de-asta, pe strada Tunari. Smurd, dupa cate stiu de la amicii mei doftori, vine la locul vatamaturii si la timp si, deosebit de important, nu se lasa pana nu plaseaza pacientul impacientat. Nu mai spun ca primul diagnostic conteaza enorm, ca elefantii cand dorm,  iara  noi nu mai avem scoala de diagnosticieni de dinainte de cutremurul social din ’90. Daca acest serviciu ar fi fost si pe vremea lui musiu Lazarescu, nu mai era necesar filmul cu pricina ! Personal, nu inteleg de ce fundatia care atrage fondurile pentru atelajul smurd este tapetata si cu niscai nume oarecum publice, dar fara niciun fel de valoare pe sfoara serviciului ca atare. Ce cata acolo gazetarii locali E. Hurezeanu, R. Tudor si indeosebi M. Radulescu, fatuca aia mediatizata care a scris mai multe carti de popularizare decat a citit ? Ce  legatura au ei cu igiena muncii medicale, ca la munca intelectuala absolventul de drept sibian E.H., trimis cu o bursa Herder pe  premiul Anei Blandiana, ar fi cam singurul care nu s-ar prea  poticni? ( Nu stiu daca nu cumva mult mediocrul recenzent  D.C.Mihailescu fusese nominalizat inaintea lui, ca asa se obisnuia zice-se ! ). Nici cu isteria si cu porcaiala subit venita din partea ailalta n-ai ce sa spui ! Legea  e emanata din mintea rarefiata a lui Vladescu, de la finansa ? Ala de-i angajase ca consilieri ( cacofonie intru totul permisa  in  acest caz patologic ) pe A. Gherghe sau Gheorghe si D. Bittman ? Si oare prin privatizare si licitatie se intelege la noi si altceva decat leapsa pe furate si rezervata exclusiv pentru baietii de gasca, conform dictionarului de specialitate ?

Fireste ca totul este copiat si chiar graba asta cu legea sanatatii purcede socot  eu tot de la Frix sau Chix ala, Freaks sau Franks ! De la Carol Davilla si pana azi noi nu am slefuit forma abraziva a societatii iar cabinetele noastre medicale, private ori ba, sunt utilate spasmodic, in vreme ce serviciile oferite sunt numai de circumstanta.

A aparut ultimul numar al publicatiei „Literatorul”, revista lunara de literatura si arta editata de Biblioteca Mitropolitana „Mihail Sadoveanu”, Bucuresti.

 

author avatar
Nicolae Iliescu Editorialist
colecţionar de cuvinte / sincretist / navetist / corector / aranjor şi degustător de texte / doctor docent în ştiinţe umanoide şi boicotangiu vigilent / găsitor de întrebări enervante / foarte responsabil dregător de salate / utopist relativist nonactivist / soţ şi fiu afon dar fin ascultător
487 afisari

3 COMENTARII

  1. Maestre, plutesti confuz intre subiecte si personaje, ca un fulg de plop, primavara, in mahalaua Martisor si cazi, ambetat de placerea zborului, in capcana scrierii de vorbe fara temei solid. Sfortarile dumitale lingvistice, la inceput amuzante, obosesc. Si textul, si cititorul. Si chiar ele insele obosesc, adesea reflexiv, se obosesc, deci, sa tina un pas al logicii. Iti admir (sa folosesc jocurile fasaite dragi tie, gen admiral fitness, admiral markets sau admiral casino?) abnegatia de a urmari o umplere de spatiu gazetaresc, dar, cine stie, poate ca nu ar strica o minima documentare inainte de a purcede la drumul acesta lung si intortocheat.
    Iti spuneam, deci, de o capcana care te-a pandit si te-a inhatat. Nu e vorba de nici un Vladescu de la „Finansa”, bun degustator de rachie si mare facator de placeri in paturile uitate neacoperite de pe la casele cat mai alese. E vorba de un Cristian Vladescu, fara legatura cu onomastica sfanta, consilier prezidenţial şi directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar. Am crezut, maestre draga, ca vrei sa incondeiezi stiinta dumisale despre cum se pune oistea carutei sub capra, iar rotile inaintea calului. Bietul Costi Stan, de-ar mai fi trait, te-ar fi dus de mana la placerea divina si uitata a Casei Monteoru, unde, din prietenie pentru dialog si licoare buna, ti-ar fi spus, indecent de transant : „Nicule, da-i dracului de porci. Nici de carne nu sunt buni. Mai bine bem!”

  2. Meştere, nu ştiu cine şade ascuns sub „bucuria anonimatului”, dar înclin şi în mânecă să-ţi dau direptate. Văz că domniei tale documentarea nu-ţi lipseşte chiar deloc şi e îmbrăcată într-un stil de mare urbanitate, umplut cu un umor de excelentă factură tehnică. În ceea ce-l priveşte pe personajul Vlădescu, el este acolo ca să slujească textului şi textuării, nimic mai mult. Trebuie să recunosc cum că mă sâmţăsc deosebit de onorat să am un astfel de cetitoriu. Mândru comentariul, meşter cârmaciul !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger