AcasăEditorialStop cadruPepsiglasul patriei

Pepsiglasul patriei

Bre, nu mai ieşim niciodată din acest trist şi pasional vodevil. Sau cuplet,  că nu e clar. Tot ce facem sau atingem trimite direct, ca o notă de subsol, la textul lui Nenea Iancu. Maestrul ( dumnealui chiar pe bune poate fi numit aşa, nu ca alţi bipezi blagosloviţi cu astă vorbă-deziderat ! ) nostru otinceşte cu drag, că nu poți fi decât îngăduitor cu proștii, dar coerent în propoziţie şi al naibii de corect ca diagnostician. Că şi doftorii ăştia, or fi buchisind ei ceva carte acolo, dar dacă nu au ochiul format şi nu ştiu de ce suferă bolnavul de cum intră el în cabinet, clinicul, taică, geaba sar pe el, dă-i şi îndoapă-l cu zegras, rumeguş şi cretă!

Sigur, pot fi și de plasă sau de circă sau de dispensar comunal și cu școala vieții la distanță socială,cum e Mieluțu Prostuțu. Sau pot fi subingineri de suflete moarte ca madame Hamnisie/Hamsie, zisă și Pepsiglas, profă de școală generală ajunsă pe pile la un liceu mai central, de piață. Sau Cocârțu, băietul cela care suferă de rahitism mental, fiindcă nu i-au dat ai lui Cavit 9 și Caliciu Sandozkan când era mic.

Mici dictatori de cartier ce-şi arogă aere şi cuvinte gonflate, nu cu pompa de la bicicletă, ci cu pompiţa de uns maşina de cusut a maică-mii,am mai spus-o. Singer, mașina. Aste gorile de mărimea unor termite întreţin un cor de Mowgli.Ei cred că vorbele emise sunt ca bronzul, acoperă lumea şi o învelesc cam până în dreptul Ursei Mari. Huo, bieţi nimeni blocaţi la creiere în lifturile alea mici de trimis piureul şi salata la restaurantele de categoria a doua, imitaţii de personaje de cortegiu, docheri de idei nerumegate escaladând bunul simţ ! Nu sunteți nimic altceva decât nişte accesorii la butoniera netalentului gros ca funinginea şi greu ca granitul.

Cum nu au replică – înzestrarea lor se opreşte la gât, în sus au un fel de panariţiu sau de puroi mental -, susţin mereu apropierea de PSD. Nu că ăia ar fi niște bravi și niște altceva, dar măcar nu atât de proști precum mizeria asta umană de gașcă condusă de un găinaț lucios ca Lucovid. Băiet de gardian de sub Tâmpea. Ăștia sunt cu optzeci de mii de leghe sub nivelul mării.

La Italea s-a constituit o asociație care va da în judecată guvernul Conte din pricină că a gestionat prost criza asta de sfârșit de lume plină.Păi, noi ce să mai zicem? Cea mai imbecilă gestionare din Europa – mă rog, de Est,unde ne-a așezat Bunul Dumnezeu, să restrângem aria că ăștia ai noștri nu au față nici de Sarajevo – cele mai mari tunuri date în pandemie, cei mai mari idioți prezenți pe toate canalizările media. Lăudăroși, înfumurați pe nimic și proști cât cuprinde.

Vă mai amintiți cum a penetrat  toanta asta de Pepsiglas albul holului unei școli unde făcui și eu naveta, drăgăliță Doamne? Și unde mi-am întipărit multe amintiri fumegoase și multe dușmănii slabe până la potrivit.Undele lor au ajuns până la minister, căci eu am dat afară din clasă huiduma de inspector venită să-mi acordecalificativul nesatisfăcător, întrucât purtam barbă și mă prezentam în tricou. Ce gest imbecil la alde Pepsiglas, de administrator-delegat sau de achizitor de sticle și borcane, care vrea să arate șefilor că veghează și supraveghează.Și se duce într-o fundătură de uliță, la clasele mici, nu la ”Lazăr”, „Sava”, „Jean Monnet” sau ”Mihai Viteazul” în clasa a douășpea. Și remarcați și lipsa combustibilului intelectualicesc? În loc să fie firească, să dea bună ziua elevilor, să întrebe ce lecție au, să se așeze alături de vreun alumn și să-i spună ăleia de la catedră să-i dea înainte.

Ei, şi uite aşa, tot de la nenea Iancu venim. Facem şi desfacem, descântăm, urgisim şi tot la Băieșu dejugăm, că până la Lehliu e doar un deal. Cât de mari şi tari ne-am crede, tot în noroi ne terminăm marşul triumfal. La asta mă refer, adecă la facerea de basm şi la fluturarea devorbe în dodii care nu acoperă decât un erzaţ putred ca un ochi vinețiu de baltă stătută. Nu, frate, nu va ieşi în veci nimic din nimic, oricâte cursuri, masterate, masserate și lamburghie vor copia amărâţii ăştia şi oricâţi profesoraşi, experți internaționali proveniți din depanatori radio/tv și din adjutanți de ață vor etala. Sunt sau nu din Tecuci și arată ca atare,sunt absolvenți de TCM, sunt profesorași de provincie și de ghimnazion,sunt foști lăutari de nunți sau sergenți de stradă, le curge expresia neștiinței riguroase din priviri și li se scurge mirosul de ciorbă sleită și de rântaș din gândire.Cum îi spunea Costel celebrei lui depozitare de iubire toropitoare, numitei Tanța? Mă, ce taurine!

author avatar
Nicolae Iliescu Editorialist
colecţionar de cuvinte / sincretist / navetist / corector / aranjor şi degustător de texte / doctor docent în ştiinţe umanoide şi boicotangiu vigilent / găsitor de întrebări enervante / foarte responsabil dregător de salate / utopist relativist nonactivist / soţ şi fiu afon dar fin ascultător
928 afisari

3 COMENTARII

  1. & Ce opinie aveți și despre faptul că lui Boanchiș i-a dat rezultatul că procentul profesorilor care apreciază școala online este egal cu procentul din PIB alocat învățământului prin legea educație , nu și prin legea anuală bugetului, după cum relatează unele publicații? Opinați și că s-ar putea constata și că este și un conflict legislativ între legea educației și legea anuală a bugetului, în anii când nu se alocă educației 6% din PIB ?

  2. E o mare performanta sa faci o selectie de atatia proști pentru a-i pune la guvernare. Nu poti avea alte așteptări de la bicefalismul germano-maghiar.Cat despre PEPSIGLAS, cred că e in competie internă pentru a-l depăsi pe Câtu. Trecerea la învățământul on line e o etapă pentru home school. Uite așa ajungem la școala din timpul lui Comenius (un liberal alfabetizat in anii 50, adună oameni cu vârsta intre 6-70 ani și îi învață că mai puțin e mai mult, că tot ce e rău in lume e din vina PSD, că tot ce e bine e făcut de Verner și Șică etc.etc).Cam asta ar fi capabilă să facă tanti PEPSI…Doamne, tine-ne cu mintea întreaga sa putem spune urmasilor faptele de vitejie din vremea Pandemiei galben-albastră

  3. L-am intrebat intr-o zi pe un fost inspector scolar, (fost coleg cu subsemnatul de coridor, adica usa in usa), fost profesor si nu de genul PEPSIGLAS, oare de nu-si fac sepuku fostii profesori ai actualilor epigoni care vremelnic ocupa functii publice, cand vad „perlele” cu care ne categorisesc zilnic ??? Raspunsul a fost… si profesorii sant ca elevii. Adica cei formati la scoala „odioasei oranduiri” au fost „retrasi” la pensie , locul fiind luat de „personalitati” scolite in timpul democratiei, libertatii (de a palmui profesorul) si folosirii la maximum a copi paste-ului (cred ca am scris corect}. Raspunsul primit il tin minte si ori de cate ori VAD SI MA ENERVEZ, il repet si ma calmez. Vai tie natie de analfabeti functionali (nu eu am spus-o).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger