AcasăȘTIRI EXTERNEZona euro – prăbușirea încrederii investitorilor

Zona euro – prăbușirea încrederii investitorilor

Indicele de încredere în zona euro a scăzut puternic în martie, după invazia Ucrainei de către Rusia, care a stârnit temeri de repercusiuni asupra economiei globale, potrivit sondajului lunar de la Institutul Sentix.

Minus 7 este cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, după 16,6 în februarie. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau în medie la o cifră de 5,3.

Sub-indicele de măsurare a așteptărilor a scăzut de la 14,0 la -20,8 luna aceasta, cea mai mică cifră din aproape un deceniu și cea mai mare scădere istorică a indicelui Sentix creat acum 20 de ani.

Subindicele privind raționamentul investitorilor asupra situației actuale, la rândul său, a scăzut la 7,8 în martie față de 19,3 în februarie.

Potrivit institutului Sentix, economia zonei euro este puternic afectată de criza ucraineană, în special în Europa de Est.

„Economia SUA este și ea afectată de criză, dar nu la fel de greu”, au menționat analiștii institutului,  care au chestionat 1.216 investitori în perioada 3-5 martie.

Monedele europene au coborât luni dimineaţa la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, ceea ce îi determină pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide.

În ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte fiind rubla rusească. Euro, a doua cea mai tranzacţionată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5%.

„Războiul din Ucraina va lovi cel mai grav economia europeană, dată fiind dependenţa sa de petrolul rusesc. Este posibil ca un euro să coboare până la 1,06 dolari”, susține Takuya Kanda, directorul institutului japonez de cercetare Gaitame.com.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
619 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger