AcasăȘTIRI EXTERNEZile libere și pierderi de miliarde de lire. Funeraliile Reginei Elisabeta a...

Zile libere și pierderi de miliarde de lire. Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor afecta economia britanică

Zile libere și pierderi de miliarde de lire. Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor afecta economia britanică / Foto: printscreen

De la anunțul decesului reginei Elisabeta a II-a, joi, Marea Britanie a fost scufundată în tristețe și doliu. Dar moartea suveranului reprezintă, de asemenea, o pierdere economică majoră pentru țară.

Decesul reginei Elisabeta a II-a, survenit joi, a lăsat Marea Britanie și întregul Commonwealth într-o profundă durere. Dar moartea ei zguduie și stabilitatea și economia Marii Britanii.

Evenimente sportive și curse de cai anulate

În condițiile în care prețurile la alimente și energie au crescut vertiginos, iar inflația record crește drastic ratele sărăciei, Londra se va confrunta cu provocări majore în cadrul evenimentelor ce vor urma.

Potrivit think-tank-ului Resolution Foundation, una din cinci persoane din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu dificultăți.

Așadar, moartea reginei are un impact nu doar asupra societății, ci și asupra economiei. În semn de respect, mulți organizatori de evenimente sportive au suspendat sau anulat competițiile programate pentru acest weekend, de exemplu. Printre acestea se numără meciuri de fotbal și rugby, un turneu de golf și curse de cai, scrie Blick.

Lanțul britanic de mari magazine Selfridges încetinește și el ritmul. Piața bursieră rămâne deschisă, dar mai „liniștită” decât de obicei.

Deși nu se poate estima cu exactitate costul economic al următoarelor zile de doliu – ultimul deces al unui monarh a avut loc în 1952 – economia va fi practic blocată pentru două zile libere. Se vor pierde miliarde de lire sterline.

Ziua funeraliilor naționale: Stabilită probabil pentru luni, 19 septembrie, această zi va fi sărbătoare legală. Fabricile din întreaga țară vor fi închise și toate afacerile vor fi închise. Nu va exista nicio tranzacționare la Bursa de Valori din Londra. Toate instituțiile financiare din Marea Britanie vor rămâne închise, în frunte cu marile bănci.

Ziua oficială a încoronării: Este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple înainte de câteva luni. Elisabeta a II-a însăși a fost încoronată la șaisprezece luni de la urcarea sa pe tron, începând cu 6 februarie 1952. Ceea ce este sigur este că viața economică a țării va fi din nou paralizată la acea dată.

Peste 6 miliarde de lire sterline pentru fiecare zi liberă?

În timp ce magazinele de suveniruri vor beneficia, fără îndoială, numai aceste două zile reprezintă pierderi de miliarde de lire sterline pentru Regatul Unit.

Revista americană „Business Insider” estimează că pagubele aduse PIB-ului britanic sunt cuprinse între 1,2 și 6 miliarde de lire sterline pentru fiecare zi liberă. Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult. Ziua nunții prințului William și a lui Kate Middleton, declarată zi de sărbătoare pe 29 aprilie 2011, a dus, de una singură, la o pierdere economică de 6 miliarde de lire sterline, potrivit Confederației Industriei Britanice (CBI), o asociație de afaceri britanică.

Odată cu schimbarea suveranului și cu începutul domniei lui Carol al III-lea, va fi necesară și emiterea de noi bancnote și monede. Acest lucru va costa regatul milioane de euro. Potrivit The Guardian, în prezent sunt în circulație 4,5 miliarde de bancnote cu efigia reginei, cu o valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline. Se preconizează că înlocuirea acestor bilete va dura cel puțin doi ani. Schimbul de monede și bancnote nu va fi ieftin.

author avatar
Tudor Borcea
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger