AcasăȘTIRI EXTERNE„Zidul de Oțel”. China construiește peste 100 de silozuri nucleare

„Zidul de Oțel”. China construiește peste 100 de silozuri nucleare

„Zidul de Oțel”. China construiește peste 100 de silozuri nucleare

Nu întâmplător, președintele Chinei, Xi Jinping,  a proferat amenințări abia voalate la adresa Occidentului, în discursul său cu ocazia centenarul Partidului Comunist Chinez.

Centenarul Partidului Comunist Chinez a fost o ocazie pentru liderul de la Beijing de a ține un discurs musculos, în cadrul căruia i-a amenințat cu un „zid de oțel” pe cei care mai critică sau acționează în orice formă împotriva Chinei.

Vastă expansiune atomică

Concomitent, cotidianul american Washington Post a publicat joi, 1 iunie, un articol în care afirmă că Beiingul a început să construiască peste 110 silozuri de lansare pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Silozurile sunt construite în partea deșertică a provinciei Gansu (nord-vest), imaginile din satelit lăsând puține îndoieli cu privire la natura construcțiilor.

Acest lucru ar putea fi, potrivit Washington Post și analiștilor de la James Martin Center for Nonproliferation Studies din Monterey, California, un semn că Beijingul se angajează într-o vastă expansiune atomică.

Această preocupare este alimentată în special – dar nu numai – de construcția a două centrale nucleare secrete, capabile să furnizeze Chinei cantități mari de plutoniu.

Un total de 145 de silozuri ale morții

Cotidianul american menționează că China rămâne pentru moment o putere nucleară destul de modestă, cel puțin în comparație cu Statele Unite sau Rusia, care combinate posedă 11.000 de focoase nucleare. În cursa sa pentru puterea internațională, Beijingul ar putea dori să-și consolideze stocul de arme nucleare, estimat între 250 și 350 de unități.

Dar experții observă în același timp că țara lui Xi Jinping, așa cum a făcut SUA în timpul Războiului Rece, ar putea construi silozuri false sau facilități supranumerare pentru a-și muta armele acolo pe măsură ce apar nevoi strategice. Și cu scopul de a estompa percepția inamicului.

„Dacă la acestea se adaugă silozurile construite în alte situri din China, totalul este de 145 de construcții în curs de desfășurare”, se îngrijorează Jeffrey Lewis, expert în materie la James Martin Center.

În fața Rusiei și SUA

Prin urmare, posibilitatea unui „ shell game” nu este exclusă, dar analistul se apleacă către o dorință reală a Chinei de a-și arăta colții, cel puțin într-o manieră defensivă.

„Credem că China își mărește forțele nucleare în parte pentru a menține o suficientă descurajare pentru a copleși apărarea antirachetă a Statelor Unite în cazul unei lovituri inițiale a acestora din urmă”, adaugă Lewis , alăturându-se temerilor exprimate public de către Pentagon, scrie Korii/Slate.

Această voință a Chinei de a-și arăta mușchii, observă el, se datorează totuși parțial atitudinii SUA în sine, care în ultimii ani, la fel ca Rusia, a dedicat „mijloace importante pentru a-și moderniza arsenalul nuclear sau a inventa noi dispozitive ale morții”.

Pentgonul va testa „sabia Armaghedonului”

Washingtonul ar trebui astfel să testeze înlocuitorul rachetei Minuteman III, din 2023. Această nouă rachetă balistică intercontinentală, pe care Popular Mechanics a poreclit-o „sabia Armaghedonului, ar trebui să coste echivavlentul a 51 de miliarde de euro. pe parcursul a zece ani: nu este de mirare că China, în fața acestei situații, încearcă să progreseze în tehnologiile „sfârșitului lumii”.

„Îngrijorare” la Washington

Statele Unite și-au exprimat, joi, „îngrijorarea” după informațiile publicate de Washington Post.

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price , a declarat: „Aceste informații, împreună cu alte evoluții, sugerează că arsenalul nuclear al Chinei va crește mai repede și la un nivel mai mare decât se aștepta”.

„Este îngrijorător. Acest lucru ridică întrebări cu privire la intențiile Republicii Populare Chineze. Iar pentru noi, acest lucru confirmă importanța menținerii unor măsuri concrete pentru reducerea riscurilor nucleare”, a continuat Ned Price la o conferință de presă la Departamentul de Stat, scrie Tribune de Geneve.

„În ciuda tentativelor Chinei de a disimula, această acumulare rapidă a devenit mai dificil de ascuns”, a subliniat el.

Administrația Biden, clară cu Partidul Comunist Chinez

Pentru Price, aceste informații „evidențiază faptul că China pare să se abată de decenii de la o strategie nucleară bazată pe o descurajare minimă”. Ned Price a fost, de asemenea, întrebat cu privire la discursul cu puternice nuanțe patriotice pe care Xi Jinping l-a susținut joi în timpul centenarului Partidului Comunist.

„Poporul chinez nu vor permite niciodată forțelor străine să-l intimideze, să-l oprime sau să-l înrobească. Oricine îndrăznește să facă acest lucru va fi anihilat în fața unui mare zid de oțel construit de 1,4 miliarde de chinezi ”, a avertizat Xi.

Administrația Joe Biden „a luat act” de aceste observații, dar „nu va comenta detaliile”, a reacționat purtătorul de cuvânt al diplomației SUA. „Această administrație, de câteva luni, a fost foarte clară cu privire la ce credem noi despre Partidului Comunist Chinez, în general”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu i-ati sustinut voi americanilor in conflictul sino sovietic si apoi permanent relocandu-va toata economia acolo, atunci de ce sunteti ingrijorati? ati uitat ca mao l-a considerat pe Hrusciov slab ptr ca n-a bombardat nuclear sua in urma invaziei din Golful Porcilor?

  2. Comentariul americanilor a fost joi, 1 IULIE, nu IUNIE!!! Cand tastezi, nu-ti mai freca putzulica, ziariciule!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger